Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nytt journalsitmord i Mexiko

Publicerad: 30 September 2009, 05:56

Chefen för mexikanska Radio Visions sajt, Norberto Miranda, mördades i förra veckan. Fem beväpnade män tog sig in på redaktionen i Nuevo Casas Grandes i delstaten Chihuahua, frågade efter Miranda och sköt ned honom inför kollegorna.


Ämnen i artikeln:

Mexiko

Norberto Miranda är enligt Internationella Pressinstitutet (IPI) den femte journalisten som dödas i år. De senaste tio år har mer än 30 journalister bragts om livet. Mexiko klassas enligt IPI som ett av världen farligaste för journalister att arbeta i.

Miranda var också värd för ett radioprogram och skrev kolumner under pseudonymen El Gallito. Han hade strax innan mordet bevakat brott som en lokal  narkotikakartell begått. I sin kolumn skrev han att sedan början av september hade 25 människor mördats i Nuevo Casas Grandes och att dessa mord  var knutna till kartellen.

Två dagar före mordet på Miranda återfanns i samma delstat frilansfotografen Jaime Omar Gándara San Martíns kropp. Han hade knivhuggits i ryggen. Motivet är oklart.

Två personer som arbetade med att undersöka mordet i november i fjol på El Diario-journalisten Armando Rodríguez  föll själva offer för mördare i juli och augusti i år.

Den mexikanska regeringens misslyckanden att stoppa trenden undergräver allt förtroende, säger IPI:s direktör David Dadge bland annat i ett uttalande.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Mexiko

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.