Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nytt journaliststipendium instiftas

Publicerad: 3 Maj 2017, 11:04

Right Livelihood-stiftelsen lanserar ett stipendium som ska "stötta oberoende och högkvalitativ journalistik om avgörande frågor". Stipendiaterna utses av en internationell kommitté i vilken bland andra Blankspots Martin Schibbye ingår.


Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

I dag, den 3 maj på Pressfrihetens dag, lanserar Right Livelihood-stiftelsen initiativet Reporting Right Livelihood – ett helt nytt stipendium.

Förhoppningen är att initiativet ska möjliggöra fördjupande journalistik om underrapporterade ämnen med koppling till någon av de 166 Right Livelihood-pristagarna. Det är en internationell kommitté som har till uppgift att utse stipendiaterna. En av dem som tar plats i kommittén är Blankspot-grundaren Martin Schibbye:

”Arbetet som journalist blir allt farligare på många håll i världen. Journalister fängslas, kidnappas och dödas. Jag ser fram emot att ge kollegor stöd och kraft att kunna rapportera om frågor som alltför sällan uppmärksammas annars.”

Ingår i kommittén gör förutom Martin Schibbye också bland andra den turkiska tidningen Cumhuriyets kolumnist Özgür Mumcu. Övriga i kommittén består av tidigare Right Livelihood-pristagare och experter inom media och kapacitetsbyggande journalistik från Tyskland, Sverige, Schweiz, Turkiet och Storbritannien.

Stipendierna går att söka fram till och med den 15 juni och man välkomnar ansökningar från hela världen. Reporting Right Livelihood-stipendierna täcker enligt ett pressmeddelande ”rimliga omkostnader för resor, boende samt kommunikation”.

De fem stipendiaterna offentliggörs den 1 juli.

Mer info hittar du här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Martin Schibbye

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.