Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nytt avtal begränsar utbudet i SVT:s Öppet arkiv

Publicerad: 19 Januari 2016, 08:50

Vart fjärde program kan numera bara visas under en bestämd tid.


Istället kommer utbudet att variera beroende på säsong och aktuella händelser, säger Marika Arsenius, redaktör på Öppet arkiv, till SVT:s interntidning Vipåtv.

SVT:s Öppet arkiv är ett av världens största tv-arkiv. Arkivet gjordes tillgängligt för alla när SVT fick ett anslag på 60 miljoner från Kulturdepartementet och därigenom kunde köpa loss programrättigheterna. Men nu är pengarna slut och från politiskt håll väntas ingen hjälp, vilket innebär att SVT själva får betala för att hålla verksamheten flytande. Med anledning av det har SVT efter långa förhandlingar tecknat ett nytt avtal med rättighetsorganisationen Copyswede.

Det nya avtalet reglerar hur många programtimmar som får finnas tillgängliga på Öppet arkiv vid ett och samma tillfälle och det finns ett maxantal. Det innebär att Öppet arkiv i fortsättningen kommer att bestå av en bas, som utgör omkring en tredjedel av det totala programutbudet, där programmen finns tillgängliga utan tidsbegränsning. Medan resten av programmen finns tillgängliga under en begränsad period:

Den sista fjärdedelen kommer vi att jobba mer aktivt med. Både genom att anpassa publiceringen efter årstiden, efter aktuella händelser eller för att matcha de program som för tillfället finns i SVT:s vanliga kanaler, säger Johannes Nylander.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.