Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NYT kritiserar sin egen bevakning

Publicerad: 27 Maj 2004, 07:40

New York Times ledning skriver i NYT 26 maj att tidningens rapportering kring Saddam Husseins eventuella massförstörelsevapen inte varit så ihärdig (rigorous) som den borde ha varit. Ledningen ångrar att man inte varit mer på hugget (more aggressive) med att granska olika påståenden.


Under rubriken ”From the Editors: The Times and Iraq” skriver ledningen att man studerat hundratals artiklar ur tidningen om uppladdningen inför kriget och om ockupationens första skede. Man har hittat många artiklar som man är stolta över. Källkritiska granskningar av vad som var känt vid publiceringstillfället och därefter uppföljningar och omvärderingar efter hand som ny kunskap kommit fram.
Men man har också hittat artiklar som inte varit tillräckligt noggranna.
”I några tillfällen har information som var kontroversiell då och förefaller omstridd i dag inte varit tillräckligt belagd eller tillåtits förekomma utan att ifrågasättas. När vi ser tillbaka önskar vi att vi varit mer på hugget med att på nytt undersöka påståenden när nya bevis kom fram – eller aldrig lyckades komma fram”, skriver ledningen.
Ett gemensamt drag i många av de tveksamma artiklarna är att de byggde på källor i exilkretsar som alla ville störta Saddam Hussein och vars uppgifter bekräftades av USA-tjänstemän som också ville störta regimen.
Ledningen skriver att enskilda reportrar fått mycket kritik för sitt arbete. De syftar förmodligen bland annat på Judith Miller, som skrivit många av de artiklar ledningen lagt ut länkar till på webben som exempel på tveksamma artiklar.
Men ledningen kommer fram till att orsakerna varit mer komplicerade. Arbetsledare på olika nivåer, som borde ha pressat reportrarna att komma med fler belägg, ”var kanske för upptagna av att snabbt få in stora nyheter i tidningen”.
TORBJÖRN von KROGH
Torbjörn von Krogh

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.