söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nyhetsverket vill utmana lokaltidningarnas sajter

Publicerad: 19 augusti 2010, 06:10

Ett nav för nyheter från hela landet skrivna av medborgarna själva. Det är vad nyhetsverket.se vill vara. Bakom sajten står två journalister, en ekonom och en före detta kulturminister.


Nyhetsverket.se lanserades i början av 2009. Ekonomen Fredrik Palm, med bakgrund från MTG, och journalisten Daniel Johansson, som bland annat arbetat på SR, SVT och MTG, tyckte att det saknades en sajt för medborgarjournalistik. Ett forum där alla med tillgång till en dator och en mobiltelefon kunde medverka.

Vi har inspirerats mycket av satsningar i USA, där medborgarjournalistiken är stark, säger Fredrik Palm.

Delägare i projektet är också förre kulturministern Leif Pagrotsky och journalisten Malin Ekman. Den som klickar in på Pagrotskys profil hittar bland annat The Leif Show.

Av de drygt 300 personer som hittills skapat användarkonton och blivit medlemmar på sajten skriver 15-20 av dem varje eller varannan vecka. Flera lämnar polisnyheter, Fredrik Palm nämner bland annat ett par blåljusfotografer i Norrköping.

Vi lyfter fram händelser som traditionella medier inte bryr sig om, säger Fredrik Palm.

Har ni varit först med någon nyhet?

Ja, i vintras hade vi en text om att en person hade ansökt om skyddsjakt på biljettkontrollanterna på spårvagnarna i Göteborg. Det var en kul grej, som andra medier nappade på.

Besökssiffrorna är ännu blygsamma, cirka tusen unika besökare per dag. Fredrik Palm tror på en långsam tillväxt, i takt med att sajten blir mer känd.

Användarna skriver direkt in på sajten. Hur ofta händer det att ni måste ta bort texter?

Det har kanske hänt 5-6 gånger. Då har det ofta handlat om personangrepp.

Hittills har nyhetsverket.se inte drabbats av rasistiska och främlingfientliga inlägg i någon större omfattning. Fredrik Palm tror att det beror på att sajten är så pass okänd ännu, han betonar dock att man kommer att hålla extra koll inför valet.

Mycket av arbetet med Nyhetsverket sköts ideellt vid sidan av programmering och support (en och en halv tjänst).

På sikt hoppas Fredrik Palm att Nyhetsverket kommer att kunna bli en reell konkurrent till framför allt lokaltidningarnas sajter.

Redaktionerna blir alltmer slimmade, färre personer ska göra mer. Jag är övertygad om att behovet av medborgarjournalistik kommer att öka.

Som exempel på ett mediehus som ligger långt framme nämner han CNN och deras användargenererade avdelning iReport, där läsarnas nyheter lyfts fram tydligt på sajten.

mvredaktion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev