tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nyhetstecken firar 30-årsjubileum

Publicerad: 28 september 2017, 08:05

Redaktörerna Kjell Nydahl och Marja Andersson samt programledare Magnus Bergevin. Foto: SVT

I tisdags var det 30 år sedan SVT:s nyheter på teckenspråk gjorde sin första sändning.

Ämnen i artikeln:

SVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Redaktionen, som består av fyra personer och håller till i SVT:s studio i Falun, är tvåspråkig. Huvudspråket är teckenspråk och svenska är andraspråket.

I tisdags var det på dagen 30 år sedan den första sändningen gjordes i tv-huset på Lugnet i Falun. Marja Andersson, redaktör på Nyhetstecken, berättar om hur det uppmärksammades:

– Vi fick fantastiska blommor från redaktionsledningen. Sedan åt vi en väldigt god tårta. Och så sjöng SVT Nyheter Dalarna och SVT Teckenspråk. Både på teckenspråk och på svenska.

Marja Andersson har arbetat på Nyhetstecken i två och ett halvt år. Hennes kollega, Kjell Nydahl som också är redaktör, har varit där i 17 år.

– Grunden i vårt uppdrag är att spegla nyhetsflödet på teckenspråk. Både svenska och utländska nyheter. Sedan har vi ett särskilt uppdrag att berätta nyheter från ”teckenspråksvärlden”, säger Kjell Nydahl.

Nyhetstecken sänder alla vardagar – såväl i broadcast som på webben. Enligt SVT:s interntidning har Nyhetstecken närmare 60 000 tittare dagligen. Siffran kan jämföras med antalet döva i landet, vilket är omkring 10 000. För att även de hörande tittarna ska förstå läggs därför en speakerröst till.

– Vi tror att det höga tittandet även bland personer som inte är döva beror på att vi anpassar vår svenska till teckenspråk. Det gör den rak och tydlig, vilket uppskattas även av personer som hör.

När Kjell Nydahl tittar bakåt på sina många år på redaktionen kan han identifiera internets intåg som ett stort genombrott:

– Webben har gjort det möjligt för oss att snabbt berätta och nå ut med nyheter. Det har gjort stor skillnad för publiken, säger han Kjell Nydahl och fortsätter:

– Framåt måste vi fortsätta jobba som vi gör – och behålla vårt publikfokus.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev