Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nyhetsbyrå segrar mot SiS i kammarrätten

Publicerad: 23 Februari 2018, 12:23

Nyhetsbyrån Sirens strid för offentlighetsprincipen fortsätter. Denna gång i kammarrätten i Stockholm, som nu gett nyhetsbyrån rätt mot Statens institutionsstyrelse (SiS).


Kammarrätten i Stockholm ger Nyhetsbyrån Siren rätt mot Statens institutionsstyrelse (SiS). Domen slår fast att avvikelserapporter som rör SiS-vården, så snart de gjorts, är att betrakta som allmänna handlingar.

”Att kunna granska den statliga tvångsvården metodiskt är en självklarhet för oss. Den här domen innebär en viktig seger för offentlighetsprincipen”, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

Bakgrunden till Sirens överklagande var att SiS, efter att Siren börjat granska myndighetens avvikelserapporter för hälso- och sjukvården, beslutat att avvikelserapporterna inte skulle lämnas ut förrän händelserna var färdigutredda.

”Att ge medborgarna insyn i tvångsvården först när bristerna är utredda är inte förenligt med ett transparent och öppet samhälle. Om vi skulle kunna rapportera om missförhållanden först långt efter att de inträffat skulle viktiga fall hinna bli inaktuella”, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

Nu går kammarrätten i Stockholm på Sirens linje och slår fast att avvikelserapporterna bör lämnas ut direkt. I domskälen hänvisas till kammarrättsavgörandet från januari i år där Siren – återigen – fick rätt mot Skellefteå kommun. Då gällde det utlämnandet av rapporter om personer som far illa inom omsorgen.

Läs också

Domstolstrots ger Skellefteborna förlorad insyn

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.