Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nyhetsbyrå i norr startar vid årsskiftet

Publicerad: 17 September 2004, 06:07

Piteå-Tidningen och Norra Västerbotten startar nyhetsbyrå. Anders Westermark, vd på Norra Västerbotten, hoppas att den är i gång vid årsskiftet. Journalistklubbarna varnar för minskad mångfald.


Som Pressens Tidning berättat tidigare vill tidningsledningarna slå ihop lokalredaktionerna i Arjeplog och Arvidsjaur.
– Distributionen i inlandet är väldigt kostsam för oss, säger Anders Westermark, vd på Norra Västerbotten. Med nyhetsbyrån säkrar vi den fortsatta utgivningen.
Nyhetsbyrån ska bland annat leverera sport, nyheter, reportage och familjematerial för publicering i båda tidningarna. Byrån ska också kunna sälja material till andra.
Även till aktörer utanför medieområdet?
– Ja, så länge de värnar om våra varumärken ser jag inga problem med det.
Journalistklubbarna vid de två tidningarna har i ett öppet brev protesterat mot nyhetsbyrån. Klubbarna vill att respektive lokalredaktion ska finnas kvar. De anser bland annat att den journalistiska mångfalden försvinner.
De skriver också att ”tidningarna förlorar i goodwill när redaktionerna läggs ner och bevakningen försämras”.
Kommentar, Anders Westermark?
– Det tror jag inte. Det är nödvändigt för oss att agera nu, vi hade varit tvingade att rationalisera oavsett samarbetet med Piteå-Tidningen.
Han ser det som ett stort strukturproblem för hela tidningsbranschen att ”många driver sina företag på samma sätt som för 10-15 år sedan” trots att mediemarknaden är mycket mer konkurrensutsatt nu än då.
Ni har sedan tidigare ett annonssamarbete med Piteå-Tidningen. Vad blir nästa steg?
– Nej, det finns inga sådana planer. Vi ägs ju av en liberal stiftelse medan Piteå-Tidningen har socialdemokratiska ägare.
Fast det har ju på senare år inte varit ett hinder på andra tidningar?
– Nej, men i det här fallet tror jag inte att det är aktuellt.
På lokalredaktionerna i Arvidsjaur och Arjeplog arbetar i dag sju journalister. Journalistklubbarna befarar att fyra tjänster försvinner. MBL-förhandlingarna börjar nästa vecka.
YLVA CARLSSON

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.