Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nyheter Idag fälls för påstått kärleksmingel

Publicerad: 20 Oktober 2016, 07:36

PON klandrar Nyheteridag.se, som drivs av den före detta sverigedemokraten Chang Frick, för att ha brutit mot god publicistisk sed när man beskrivit Alexandra Pascalidous möte med en känd högerextremist för ett kärleksmingel. Det trots att hon uttryckt stort obehag kring händelsen.


Det var i början av februari som sajten Nyheter Idag, vars webbdomän registrerades av Kent Ekeroth (SD) 2011, publicerade en artikel med rubriken ”Bildextra: se hela kärlekminglet mellan Daniel Friberg och Alexandra Pascalidou”.

Mötet mellan de två hade utspelat sig under kvällstid på en restaurang i Stockholm. På sin blogg beskriver Alexandra Pascalidou hur flera män, däribland Daniel Friberg, en centralgestalt i den nyfascistiska rörelsen, gick fram till henne och pratade. Männen presenterade sig inte vid namn och Pascalidou kände inte igen dem. Gruppen konverserade en stund och Friberg och Pascalidou tog en bild tillsammans. Efter en stund tog samtalet en vändning och männen började prata om Tredje riket och därefter ville de skåla för Adolf Hitler. Det var först när Friberg morgonen efter lade ut bilden på Twitter som Pascalidou verkligen förstod vem det var hon hade pratat med samt att männen tidigare under dagen deltagit i en SD-anknuten demonstration där flera ur den rasideologiska miljön ska ha deltagit. I efterhand har Alexandra Pascalidou beskrivit upplevelsen som obehaglig och integritetskränkande.

Flera tidningar rapporterade om mötet. Och Nyheter Idag skrev en artikel i vilken Daniel Friberg var intervjuad och fick berätta sin bild av kvällen. Invid texten publicerade Nyheter Idag ett bildspel med totalt sex bilder på de två. I bildtexten fick Daniel Friberg slå fast att det förekommit ett kärleksmingel samt beskriva hur Pascalidou hade en ”trånande blick” mot honom. Nyheter Idag uppger att de i samband med artikeln sökt Alexandra Pascalidou för en kommentar utan resultat. I artikeln citerades i stället hennes intervju med Expressen.

Alexandra Pascalidou PO-anmälde publiceringen. Av anmälan framgår att hon upplever artikeln som förvrängd och hon hänvisar till den berättelse hon skrivit på sin blogg.

Nyheter Idag svarade genom sin ansvarige utgivare att de varit tydliga med att artikeln byggde på Fribergs berättelse och att Alexandra Pascalidou inte hade samma upplevelse av kvällen. Vidare uppgav Nyheter Idag att man kontaktat Alexandra Pascalidou också efter publiceringen och erbjudit henne att bemöta uppgifterna. Eftersom Alexandra Pascalidou är en offentlig person och en återkommande röst i svenska medier ansåg Nyheter Idag att publiceringen var av allmänintresse.

PO bedömer att händelsen har ett allmänintresse och att det därmed var rimligt att rapportera om den. Det PO däremot vänder sig mot är rubriksättningen:

”Det är dock anmärkningsvärt att tidningen valt en rubrik som slår fast att det förekommit ‘kärleksmingel’ den aktuella kvällen. Av övriga uppgifter i artikeln framgår att detta är något som Daniel Friberg gett uttryck för. Alexandra Pascalidou har däremot, i Expressen och i sin blogg, betonat att det inte varit fråga om något behagligt möte.”

Vidare kallar PO rubriksättningen för oansvarig och konstaterar att den förorsakat Alexandra Pascalidou en oförsvarlig publicitetsskada. PO skriver vidare att Nyheter Idag varit ”fullt införstådd” i Pascalidous upplevelse av kvällen eftersom hon öppet uttryckt obehag kring händelsen samt att tidningen förstått att uppgifterna om att hon varit på kärleksmingel med en känd nationalist skulle upplevas som nedsättande för henne.

PO går på PON:s linje och klandrar Nyheter Idag.

Läs mer på PO-PON:s hemsida.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.