Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nyhedsavisen får nya isländska ägare

Publicerad: 8 April 2008, 10:45

Den danska gratistidningen, Nyhedsavisen, får återigen nya ägare. Grundaren av tidningen, isländska Baugur Group, säljer nu sin ägarandel till ett annat isländskt bolag. Ägarbytet skapar en viss oro omkring Nyhedsavisen.


För bara tre månader sedan sålde Baugur 51 procent av aktierna till den danske Skype-investeraren Morten Lund. Idag säljer så Baugur resten av sina aktier i Nyhedsavisen till Stodir Invest på Island.

Affären ingår i en större utförsäljning som också handlar om finansiella verksamheter och teleinvesteringar. Totalt säljer Baugur ut för 430 miljoner pund eller 5,4 miljarder svenska kronor. Nu ska Baugur uteslutande koncentrera sig om detaljhandel.

Enligt mediaanalytiker är ett ägarbyte det sista som Nyhedavisen har användning för idag. Det skapar nämligen oro bland de anställda och inte minst bland annonsörer, som kan börja fundera över vart tidningen är på väg. Och detta sker i ett läge när Nyhedsavisen och andra medier är mitt uppe i förhandlingar med annonsörer om årets reklamsatsningar.

Men Nyhedsavisens vd, Morten Nissen Nielsen, försäkrar att ägarbytet inte får någon betydelse för tidningens strategi eller ledarskap. Tidningen har nyligen gått igenom en omfattande rationaliseringsprocess, som ledde till att ett stort antal medarbetare avskedades.

Nyhedsavisen startade i oktober 2006 och har sedan starten kostat Baugur över 600 miljoner svenska kronor. Tidningen går fortfarande med underskott – drygt en miljon kronor om dagen – och väntas inte nå break even förrän om flera år.

Frågan är därför hur länge ägarna är villiga – eller har kraft till – att pumpa in mer pengar till tidningen.

Nyhedsavisen är idag den enda gratistidning som delas ut till hushållen. Detta är en mycket kostsam och besvärlig distributionsform, och därför har tidningen på senare tid också börjat delas ut vid trafikknutpunkter, sjukhus och i butiker.

Nyhedsavisen är idag Danmarks mest lästa tidning med över 600 000 läsare varje dag.
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.