Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya uppsägningar på Berlingske

Publicerad: 6 Maj 2008, 06:46

Nedskärningarna av medarbetare på danska Berlingske-koncernen fortsätter. Nu ska ytterligare 25 journalisttjänster bort. I fjol försvann 350 personer från den Mecom-ägda koncernen.


Den reduktion av personal som nu ska göras på Det Berlingske Officins tidningar berör Berlingske Tidende, Erhvervsbladet, Berlingske Nyhedsmagasin, B.T. och Urban. I dag finns det totalt 400 journalister på dessa tidningar.

Koncernchef Lisbeth Knudsen motiverar nedskärningarna med ökad effektivitet på redigeringssidan, vilket kan frigöra personal. Redaktionerna har infört så kallad konceptredigering där journalisterna skriver direkt in på sidan, där det i stigande grad används färdiga mallar till layout av tidningarna.

Enligt ledningen är det minskade annonsintäkter som gör det nödvändigt att se över kostnaderna.

Redan i januari förvarnades journalisterna om att det kunde bli ytterligare nedskärningar av personal.

– Det har varit obehagligt att gå och vänta så länge på detta besked, säger ordföranden i Berlingske Tidendes journalistklubb, Frederik M. Juel, till Medievärlden.

­ Stämningen är inte särskilt bra här i huset. Men nu ska vi starta förhandlingar med ledningen och vi räknar med att det bliver färre än 25 personer som sägs upp. Vi arbetar hårt med att försöka klara detta med frivillig avgång samt med nedläggning av lediga tjänster.

– Vi menar att det faktiskt inte går att skära ned ytterligare personal utan att det går ut över kvaliteten. I fjol försvann 350 personer och nu vill alltså ledningen göra sig av med ännu fler medarbetare. Det går bara inte, menar Frederik M. Juel.

Den 1 juli flyttar Berlingske Tidende, Erhvervsbladet, Berlingske Nyhedsmagasin, B.T. och Urban in i nyrenoverade lokaler på Pilestræde i centrala Köpenhamn. När journalisterna kommer dit får de inga fasta arbetsplatser. De får en bärbar dator och en mobiltelefon samt en liten låda där de kan lägga sina saker efter arbetsdagens slut. Endast journalisterna på näringsliv får fasta platser; orsaken är att de har så mycket papper att jobba med.

I ett gemensamt uttalande har medarbetarna tidigare kritiserat projektet som de menar skapar otrygghet och onödig frustration. De uppmanar ledningen att ompröva planerna. Men ledningen tänker att genomföra projektet som det är planerat.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.