onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nya uppgifter om fängslad svensk publicist i Kina

Publicerad: 9 mars 2016, 07:42

South China Morning Post har publicerat ett mejl där en kollega till Gui Minhai, strax innan också han försvann, antyder att den svenske förläggaren kan ha kidnappats av kinesiska säkerhetsagenter.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Medievärlden har tidigare rapporterat om kidnappningen av den svenska publicisten Gui Minhai   och hans fyra kollegor som alla är verksamma vid ett Hongkongbaserat förlag som ger ut extremt kritiska skrifter om den kinesiska kommunistregimen.

Gui Minhais försvinnande skedde i oktober och i mitten av januari visades den bortförde svensken för första gången upp i kinesisk tv. Gråtande förklarade han sig skyldig till rattfylleri och vidare vädjade han åt internationella institutioner, medier och svenska myndigheter att respektera hans beslut att återvända till Kina för att sona sitt brott.

Men erkännandet avfärdas av bland annat oberoende kinesiska PEN, Reportrar utan gränser och flera andra organisationer vilka betraktar det offentliga erkännandet som framtvingat av kinesiska myndigheter.

I dagarna har nya uppgifter som rör fallet med Gui Minhai framkommit. South China Morning Post publicerade i går ett mejl från Gui Minhais kollega Lee Bo som han skickade till Gui Minhais dotter den 10 november förra året strax innan Lee Bo själv blev kidnappad. I mejlet uttrycker kollegan en oro över att Gui Minhai varit försvunnen i över 20 dagar. Han skriver också att han misstänker att Gui Minhai har tillfångatagits av kinesiska säkerhetsagenter av politiska skäl.

Innehållet i mejlet går tvärtemot de mejl som kinesiska myndigheter har visat upp, som Lee Bo påstås ha skrivit, där han bland annat uttryckt att Gui har ett tvivelaktigt förlutet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev