Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya tjänster från SVT, SR och UR måste godkännas

Publicerad: 16 December 2010, 11:38

Regeringen beslutade idag att införa förhandsprövning av nya public service-tjänster. Enligt Sveriges Radios ledning strider beslutet mot grundlagen.


Ämnen i artikeln:

Public service

Regeringen har idag beslutat att nya tjänster från SR, SVT och UR ska förhandsprövas. Företagen är skyldiga att anmäla vad nya tjänster ska innehålla. Kravet  gäller nya permanenta programtjänster – eller andra tjänster av större  betydelse. Prövningen ska göras av Myndigheten för radio och tv.

”Det är viktigt att hitta en balans mellan bolagens utvecklingsbehov och skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden”, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Enligt Sveriges Radio strider beslutet mot grundlagen.

Nu införs en innehållsprövning som ligger helt vid sidan av den ordning som föreskrivs i yttrandefrihetsgrundlagen. Vår uppfattning är att kravet på prövning är grundlagsstridigt, säger Mats Svegfors och Cilla Benkö, vd respektive vice vd för Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

Utöver de formella aspekterna tror Sveriges Radios ledning att de reella effekterna kommer att bli stora:

Fortsättningsvis ska vi begära regeringens tillstånd om vi ska göra något riktigt nytt och slagkraftigt. Radio och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att ta flera månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den innan vi har haft en chans att göra det själva.

Enligt Sveriges Radio har de kommersiella bolagen påverkat regeringen att ta beslutet:

Vi uppfattar att de kommersiella mediebolagen har utövat rejäl press på regeringen för att begränsa public service utvecklingsmöjligheter. Men det avgörande skälet för den nya prövningsordningen är ett beslut i EU-kommissionen. Enligt vår uppfattning är de fleråriga sändningstillstånd som reglerar public service i dag tillräckliga för att tillgodose EU-kommissionens krav, avslutar Mats Svegfors och Cilla Benkö.

SVT skriver i ett pressmeddelande att företaget ”accepterat förhandsprövningen förutsatt att det är en snabb, obyråkratisk process med höga trösklar för vad som ska prövas. Regeringen har valt att lägga beslutet om vad som ska testas på public service-bolagen, något som SVT anser vara mycket viktigt ur ett oberoendeperspektiv.”

SVT konstatetat också att ”regeringens beslut idag är hårdare och mer detaljerat än vad som beslutades av riksdagen för ett år sedan. I instruktionerna för mediemyndigheten klargörs det inte tydligt hur allmännyttan av tjänsten respektive dess marknadspåverkan ska viktas, vilket öppnar upp för en godtycklig tillämpning.”

”Tänk om den offentliga vården stoppades från att ta till sig de senaste behandlingsmetoderna, utan dessa skulle vara förbehållna privata aktörer? Public service bör inte bara ha möjligheten utan även uppdraget att utvecklas med sin tid och sina användare”, säger SVT:s vd Eva Hamilton i pressmeddelandet.

Släpp public service fritt för demokratins skull

Anette Novak: Utred public service-uppdraget!

Johan Grafström: En prövning av public service-tjänster får inte böja sig för marknadskrafter

Förslag till svensk modell: SR, SVT och UR får inte starta nya tjänster utan prövning

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.