Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya Tider får presstöd

Publicerad: 2 Oktober 2013, 10:02

Presstödsnämnden har beslutat att högerextrema Nya Tider får presstöd. Ett enkelt beslut, menar Sofia Olsson Olsén, andre vice ordförande i Presstödsnämnden. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenSofia Olsson Olsén

Sammanlagt får AlternaMedia som ger ut Nya Tider ett preliminärt driftsstöd på drygt 1 900 000 kronor.

En av nämndens ledamöter är Sofia Olsson Olsén, chef för Aftonbladets Online Academy samt andre vice ordförande i Presstödsnämnden. För henne var det ett lätt beslut att ge den omdiskuterade tidningen pengarna.

Min övertygelse är att vi har ett demokratiskt system som bygger på yttrandefrihet och tryckfrihet. Då kan inte vi sitta som smakdomare. Och det finns inte i förutsättningarna heller.

Sedan kan jag ha personliga synpunkter. Men det är en annan sak.

Demokratin kräver att även tidningar som har en icke-demokratisk ideologi i botten kan få bidrag att föra ut sitt budskap anser Sofia Olsson Olsén.

Hur ska vi annars kunna bemöta dem.

TU:s vd Per Hultengård håller med:

Presstödsnämnden har fattat ett korrekt beslut även om jag förstår att det kan ta emot.

Men alternativet är en farlig väg att vandra. Det är alltid bättre att bemöta det man ogillar med argument än med förbud och utanförskap.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker dock att det är fel att antidemokratiska tidningar kan få stöd av staten. Presstödet är ingen rättighet menar hon. Och att neka någon presstöd är inte samma sak som att hindra det fria ordet.

Om vi möjliggör för även antidemokratiska tidningar att få presstöd, så motverkas det allmännas uppgift att sprida demokratins idéer inom samhällets områden, skriver hon på SVT Debatt.

Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk bemöter kritiken:

”Politisk korrekthet har () inget med demokrati att skaffa. Den är i själva verket demokratins dödgrävare med tomma floskler som en metod för politisk likriktning.”

Han menar där att Nya Tider är politiskt obunden med plats för många olika röster och åsikter. Flertalet av dem som är kritiska till globalism, massinvandring, överstatlighet, imperialism, översitteri och den politiska korrekthet som, för att citera professor Friedman då han intervjuades av Jyllands-Posten för några år sedan, vänder demokratin i sin motsats.

Ny högerextrem tidning vill ha presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.