Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya SvD har hittat formen i New York

Publicerad: 10 April 2013, 09:40

I morgon är det premiär för Svenska Dagbladets nya form. Manhattan var en stor inspirationskälla i omgörningsarbete.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Svenska Dagbladet ska få en ny rytm som är enklare att variera. Ledord i redesignen är smart och elegant. Och målet är att ge en klassisk morgontidningskänsla.

För mig har resor och kultur alltid varit stora inspirationskällor. Så när jag skulle göra om tidningen började jag tänka på Manhattans rutnät, säger tidningens formchef Anna Thurfjell.

Dom kallar det själva för the greatest grid in the world.

Det här blir tredje gången som Anna Thurfjell är ansvarig för en redesign av Svenska Dagbladet. Och det är den största utmaningen hittills enligt henne. Bland annat för att det nu också handlar om att flytta in kulturen i huvuddelen och sporten in i näringslivsdelen.

Arbetet har till stor del gått ut på att hantera olika texter och lästempon på bästa sätt. Därför har bland annat en ny daglig avdelning skapats som får samma namn som Svenskans nu nedlagda Ipad-magasin, Insikt. Där ska de längre texterna och mer djuplodande reportagen få utrymme.

I omgörningsarbetet har också den brittiske tidningsdesignern Mark Porter varit inkopplad. Han har tidigare hjälpt till med formarbetet kring bland annat nliv.se och bilagan Magasinet.

Nu har han huvudansvaret för SvD:s nya kultur- och samtidsmagasin: SvD Kultur

Mark har blivit mycket inspirerad av vårt klassiska typsnitt Forsberg som har sina rötter i klassisk italiensk form. Så den som vill kan säga att nya Svenska Dagbladet har inspirerats av såväl New York som Rom, säger Anna Thurfjell.

Hon är SvD:s formchef fram till sista juni, sedan startar hon sin designstudio baserad i Stockholm och Köpenhamn. Men Svenskan kommer att vara en av hennes kunder.

Så blir nya SvD

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.