Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya SR-styrelsen vald som grupp

Publicerad: 3 Juni 2003, 10:39

Sveriges Radio fick i går måndag en ny styrelse, vilket betyder att arbetet med att söka ny vd kan återupptas.


Ledamöterna är utsedda för sin kompetens och inte på grund av partipolitiska kopplingar, förklarar Sven Christer Nilsson, ordförande i  den för radion, televisionen och utbildningsradion gemensamma förvaltningsstiftelsen. Han säger sig vara ”mycket nöjd” med resultatet.
– Vi har valt dem för deras individuella erfarenheter, bland annat av styrelsearbete, och deras kompetens och vi har valt dem som grupp som funkar ihop och tillsammans med Ove Joanson, säger Sven Christer Nilsson.
Någon diskussion om att utse ledamöterna utifrån partipolitiska preferenser har det aldrig varit, betonar han.
SR-styrelsen är helt ny bortsett från SJF:s och SIF:s ledamöter och suppleanter.

Personalrepresentanterna kvar
Personalrepresentanterna är desamma i den nya och den gamla styrelsen. Ove Joanson sade då SJF-klubben och dess sektioner var klara med sitt val att de borde tänka om. Journalisterna i Malmö reserverade sig mot klubbens beslut, eftersom de anser att deras representanter borde ha hört sig för hos medlemmarna innan de förordade Joachim Berner som vd.  
Följande personer ingår  från och med den 2 juni i  radions styrelse:
Ove Joanson, ordförande (utsågs av regeringen den 15 maj)
Elisabeth Ström, vice ordförande; marknadsekonom och konsult, tidigare vice vd på KF (utsedd av ägarstiftelsen)
Tommy Adamsson, ledamot, civilekonom, företagare och konsult, tidigare Polarn & Pyrets ägare och vd (utsedd av ägarstiftelsen)
John Brattmyhr, ledamot, vd för Folkets Hus och parker (utsedd av ägarstiftelsen)
Jeanette Gustafsson, suppleant, jurist med medierätt som specialområde och journalist, har skrivit Murvlarnas lagbok, undervisar på Fojo (utsedd av ägarstiftelsen)
Lars Ilshammar, ledamot, fil dr i historia, universitetslektor vid Örebro universitet, ledamot av IT-kommissionen, har tidigare varit reporter på Aftonbladet, chefredaktör för Örebro-Kuriren och pressekreterare åt dåvarande miljöministern Birgitta Dahl (utsedd av ägarstiftelsen)
Lennart Nolte, suppleant, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund, (utsågs av regeringen den 15 maj)
Birgitta Stymne Göransson, ledamot, civilingenjör, vice vd för Telefos, f d vice vd i K-world (utsedd av ägarstiftelsen)
Lisa Söderberg, vd för Sveriges Radio
Personalrepresentanterna desamma som i förra styrelsen, alltså
Witold Lansenberg, ledamot, SJF
Anna Bubenko, suppleant, SJF
Kjell Cladin, ledamot, SIF
Mats Leander, suppleant, SIF

Nytt möte 12 juni
Den nya styrelsen sammanträder första gången den 12 juni. På dagordningen står då bland annat en utvärdering av det tidigare rekryteringsarbetet för att hitta en ny radio-vd, vilket i april slutade med att Joachim Berner inte fick jobbet – trots att styrelsen utsett honom – men en ersättning på 3,2 miljoner kronor,  att  styrelsen avgick i protest mot sin ordförande och att styrelsens ordförande senare entledigades av regeringen.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.