Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya presstödsreglerna motverkar vita fläckar på mediekartan

Att undantagsregeln gjort det möjligt att undvika ytterligare så kallade vita fläckar på mediekartan är mycket välkommet. Det vore en orimlig situation om tidningar tvingas säga nej till prenumeranter tidningen för att kunna kvalificera sig för presstöd, skriver Niclas Malmberg, riksdagsledamot och ledamot i presstödsnämnden (MP).

Publicerad: 20 Juni 2018, 09:12

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PresstödsnämndenAlingsås Tidning

Presstödsnämnden har nu beslutat att bevilja Alingsås tidning presstöd, genom att utnyttja det nya undantaget i presstödsreglerna som ger möjlighet till begränsat presstöd även för tidningar med mer än 30 procents hushållstäckning. Det är första gången som de nya reglerna tillämpas av presstödsnämnden.

Alingsås tidning har i skrivelser till presstödsnämnden klargjort att utan presstöd kommer tidningen att gå i konkurs, så det finns fog för att säga att det nya undantaget har räddat tidningen och därmed också lokal nyhetsbevakning i Alingsås, Vårgårda och Herrljunga.

Regeln om att tillåta maximalt 30 procents hushållstäckning har motiverats utifrån att en tidning med större hushållstäckning än så bör kunna ha tillräckligt med annonsintäkter för att klara sin ekonomi. I den första proposition kulturminister Alice Bah Kuhnke la fram föreslogs dock en undantagsmöjlighet från huvudregeln, i form av ett begränsat driftsstöd. Detta blev också riksdagens beslut efter stöd från samtliga partier utom Sverigedemokraterna. Undantagsmöjligheten trädde i kraft 1 januari 2016, men det nu beslutade undantaget för Alingsås tidning är första gången regeln tillämpas.

I propositionen angavs att det bör vara möjligt att lämna begränsat driftsstöd till tidningar som visserligen har en täckningsgrad som överstiger den tillåtna, men där täckningsgraden på grund av geografiska eller befolkningsmässiga förhållanden uppenbart ger en missvisande bild av tidningens konkurrensförmåga, t ex om utgivningsorten är liten och tidningen därför får en hög hushållstäckning trots att upplagan är låg och annonsmarknaden svag.

Presstödsnämnden konstaterar i beslutet att Alingsås Tidning har över 30 procents täckningsgrad, men ”att de omständigheterna som framkommit om Alingsås Tidnings geografiska och befolkningsmässiga situation, då särskilt vad avser kommunens vidsträckta utgivningsområde med lägre tätortsgrad än övriga närliggande kommuner samt närheten till en storstadsregion, medför att förutsättningar att meddela begränsat driftsstöd är uppfyllda.” Nämnden beslutar därför att bevilja tidningen begränsat driftsstöd för 2018 med 2 351 000 kronor.

Att undantagsregeln gjort det möjligt att undvika ytterligare så kallade vita fläckar på mediekartan är mycket välkommet. Med den sviktande annonsmarknad dagstidningar har, inte minst till följd av att allt fler annonsörer prioriterar annonser på Google och Facebook, är undantagsmöjligheten angelägen. Det vore en orimlig situation om tidningar med lite mer än 30 procents hushållstäckning istället börjar neka prenumeranter tidningen för att på det sättet kunna kvalificera sig för presstöd och kunna överleva!

Niclas Malmberg, riksdagsledamot och ledamot i presstödsnämnden (MP)

Axel Andén

Läs också

Alingsås tidning räddas av nya presstödsregler

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.