Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya möjligheter för NWT när Orkla säljs

Publicerad: 27 April 2006, 08:04

Fristen för att lämna in bud på Orkla Media går ut i morgon. Aktörerna erbjuds sex olika alternativ, vilket framgår av den information som sänts till intresserade budgivare. Bonniers är inte längre intresserad, däremot öppnar sig möjligheter för Ander-koncernen.


Enligt försäljningsprospektet, som norska Kampanje fått insyn in, framgår det att aktörerna kan lägga in preliminära bud på hela eller delar av Orkla Media. Förlaget Hjemmet Mortensen hålls dock utanför affären. Orsaken till detta är att danska Egmont, som äger hälften av förlaget tillsammans med Orkla Media, har förköpsrätt. Även Orkla Media verksamhet i Tyskland – nätbolaget Netzeitung – undantas. I övrigt är det fritt fram att lägga bud enligt följande alternativ:
1) Hela Orkla Media med undantag för veckotidningar och Tyskland.
2) Östeuropa, 13 tidningar i Polen och den stora tidningen Rzeczpospolita, tidningar i Litauen och Ukraina.
3) Direktmarknadsföring, flera bolag i Norge och Sverige, varav CDG Sandberg är det största.
4) Danmark, i huvudsak Det Berlingske Officin
5) Dagstidningar i Norge
6) Ägarandelar i Bergens Tidende och Adressavisen.

Bland dem som väntas lägga in bud i morgon märks den isländska mediekoncernen Dasgsbrun, som har aviserat sitt intresse för Det Berlingske Officin. I Norge har Avishuset Dagbladet deklarerat att man vill bjuda på Orkla Media; Dagbladet har redan lagt ett bud på runt åtta miljarder norska kronor för hela koncernen. De fyra stora norska regiontidningarna samt Schibsted räknas också som budgivare. Från Finland kommer förmodligen bud från Sanoma och Alma Media. Ett par utländska riskkapitalfonder sägs också vara kandidater.

Med detta prospekt öppnar sig nya möjligheter För Nya Wermlands-Tidningen (NWT), som tidigare uttalat önskemål om att utöka sitt ägande i Bergens Tidende (BT). NWT äger idag 20 procent av aktierna i BT, medan Orkla Media och Schibsted sitter på 28,5 respektive 24,5 procent.
Men det kommer att bli hård kamp om dessa aktieposter. Striden förväntas stå mellan de fyra stora regiontidningarna i Norge å ena sidan och Schibsted å den andra. Det hela kompliceras av att Schibsted samtidigt är delägare i de fyra stora regiontidningarna. En joker är Avishuset Dagbladet.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.