Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya Metro – för läsning i Bolt-tempo

Publicerad: 17 Augusti 2009, 09:11

9.58. Så lång tid tog det Usain Bolt att springa 100 meter på i går. Det går nästan att ta sig igenom nya Metro på samma tid.


I ett år har man jobbat med att ta fram en ny form för Metro. I dag kan vi se resultatet i Sverige.
Man har varit på det mesta i tidningen. Lagt till och tagit ifrån. Det enda som lämnats orört är korsordet och sudokun. För som chefredaktör Per Gunne säger i sin kolumn i dagens Metro: ”det ändrar bara de mest karriärtrötta chefredaktörer”.
Man har infört en ny färgpalett som jobbar mycket med olika nyanser av grönt. Metro har nu också ett nytt typsnitt Unit slab. Ansvarig för helrenoveringen är spanjoren Al Trivino.

Resultatet har blivit en tidning som går fort att läsa. Kontrastrik och lättnavigerad.  Med tydliga ingresser där innehållet komprimerats till punktform. Effektivt. Kanske inte den snyggaste men det har nog inte varit tanken. Men att annonserna ska synas bättre har varit det. Vilket de gör. Speciellt om de innehåller fler färgkomponenter än grönt.

Tidningen är väldigt lättsmält. Och designen fungerar säkert för stressade pendlare som vill ha världen serverad på ett fat mellan Gullmarsplan och Centralen.  Men något gör att den andas lite väl mycket förenkling. Kanske skulle det behövas något som får ner tempot på något ställe?
Största missen är dock tidningens bildbylines. Runda och för små. Hur tänkte man?

Usain Bolt tror sig kunna putsa sitt nya världsrekord lite till. Kanske kan Metro göra det också?

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.