Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nya lagen gör att Nordfront slipper undan åtal

Publicerad: 18 februari 2019, 07:07

En förundersökning mot Nordfront läggs ned efter att publiceringar tagits bort, vilket är resultatet av en ny lag. "Det första exemplet på att det i praktiken är möjligt att begå brott på internet utan att det är straffbart", säger juridikprofessor Mårten Schultz.


Justitiekanslern inledde i början av året tre olika förundersökningar mot Nordfront. Sajtens utgivare står anklagad för att ha spridit hets mot folkgrupp i en rad artiklar. Det handlar om bilder av nazistiska ikoner, svastikor och nazistiska budskap på klistermärken. Men nu har den första av förundersökningarna lagts ned – eftersom sajten helt sonika tagit bort publiceringarna som skulle kunna utgöra ett brott. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Sedan nyår har en ny lag trätt i kraft som syftar till att ta bort den så kallade arvssynden för publicister. Arvsynden innebär att utgivaren, genom digitaliseringen, blivit ansvarig för allt som ens tidning publicerat, även innan man tillträtt, eftersom det ligger kvar på nätet. Därför får publicister nu, om publiceringen är mer än ett år gammal, 14 dagar på sig att ta bort en publicering – efter att de blivit informerade om att en förundersökning startats. Om de gör så läggs utredningen ned.

En som är väldigt kritisk till den nya lagen är Mårten Schultz, juridikprofessor och kolumnist i SvD. Han menar att det faktum att Nordfront undkommer en utredning på internet visar att det nu råder straffrihet där.

– Det här är det första exemplet på att den lagstiftning som trädde i kraft den första januari i praktiken gör det möjligt att begå brott på internet utan att det är straffbart. Så länge man gör det inom det särskilda grundlagsskyddet. Nu handlade det inte om speciellt allvarliga brott, men nästa gång kan det handla om uppvigling eller terrorbrott, säger han.

Han poängterar att Nordfront skulle sluppit undan åtal även om det skulle varit ett så pass grovt brott om att ha spridit svenska försvarsplaner.

– Det pratas ofta om hetsbrott eller förtal. Men om Nordfront, eller nån islamistisk sida eller så, hade spridit ut försvarsplaner hade det också gett ansvarsfrihet, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.