Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nya dödshot mot VF:s hockeyreporter

Publicerad: 29 Mars 2011, 07:09

VF:s hockeyreporter Jonas Fahlman utsattes under måndagskvällen för ytterligare dödshot via telefon och mail. Det känns fruktansvärt, säger Jonas Fahlman.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens Folkblad

Det har gått en knapp vecka sedan Västerbottens Folkblads hockeyjournalist Jonas Fahlman avslöjade att Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström skrikit rasistiska glåpord åt en spelare i Skellefteå AIK. Avslöjandet rönte stor uppmärksamhet i media men har också kritiserats starkt av främst luleåsupportrar.

Under lördagens semifinal i Luleå kastade upprörda luleåsupportrar flaskor och mynt på Jonas Fahlman och i söndags lades ett dödshot ut på ett forum på nätet. På måndagen stod det klart att Svenska Hockeyligan ska utreda de påstådda uttalandena av Lars ”Osten” Bergström och under gårdagskvällen fick Jonas Fahlman motta ytterligare dödshot via telefon och mail.

Det känns som att det har accelererat efter Hockeyligans beslut och efter att polisen tagit upp en anmälan om hets mot folkgrupp. Förutom dödshoten bedrivs det dessuomt en grov och riktad förtalskampanj på nätet mot mig och min familj, berättar Jonas Fahlman.

Ikväll är det dags för match mellan Skellefteå AIK och Luleå igen. Kommer du att vara där?

I nuläget tänker jag jobba på matchen. Jag har en dialog med polisen och tar allt timme för timme.

Har det vidtagits några säkerhetsåtgärder för att skydda dig?

Jo, det är redan ombesörjt från både polisen och Skellefteå AIK som arrangerande förening.

Var drar du gränsen för hur mycket du orkar?

Det är svårt att säga. Jag vill ju inte vika mig för de onda krafterna. Men när det kommer till en viss punkt måste jag priotitera säkerheten för mig och min familj.

Jonas Fahlman är mycket kritisk till hur Luleå Hockey hanterat händelserna. Han menar att Luleå Hockey, istället för att tydligt ta avstånd från ”Ostens” uttalanden, istället intagit en undfallande attityd som bidragit till att fokus hamnat på Fahlmans person och inte på de uttalanden som Lars ”Osten” Bergström fällt.

De har haft samma sorts retorik som rasister brukar ta till. Det här ”Jag är inte rasist men…” Deras hållning har spätt på hatet. Det är anmärkningsvärt att den högsta klubbledningen inte gjort ett tydligare ställningstagande.

Enlig Jonas Fahlman är det sammanlagt sju medier som tagit upp händelserna med ”Lars Osten” Bergström och hans påstådda rasistiska uttalanden. Fahlman riktar dock kritik mot medierna i Norrbotten och menar att de intagit en smått undfallande attityd istället för att leta efter sanningen.

Det handlar trots allt om en av Sveriges främsta företrädare för en av Sveriges främsta idrottsklubbar. Det borde ligga i fler journalisters intresse att ta reda på sanningen, säger han.

Jonas Fahlmans arbetsgivare Västerbottens Folkblad har anmält händelsen  med flaskkastandet till polisen som även utreder två anmälningar om  grovt förtal och olaga hot.

Mordhot mot VF:s hockeykrönikör

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Västerbottens Folkblad

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.