Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny vd i norr tror på mobilen

Publicerad: 27 November 2007, 07:30

En IT-entreprenör med rötter i länet. Norrbottens Media är klara med rekryteringen. Peter Ericson blir bolagets nya vd.


Norrbottens Media AB är moderbolag till Norrbottens-Kuriren och Norrländska Socialdemokraten. I bolaget, som bildades i somras, samlas all verksamhet förutom den rent publicistiska, de två redaktionerna ska fortfarande konkurrera med varandra.

Peter Ericson säger att han ser jobbet på Norrbottens Media som en spännande utmaning.

– Det händer mycket just nu, särskilt inom nya medier. Jag tänker framför allt på tv och mobilen som viktiga kanaler och kommande intäktskällor.

45-årige Peter Ericson är högskoleingenjör och marknadsekonom. Han har tidigare bland annat arbetat på Teracom. År 2000 var han med om att starta IT-företaget Exait i Luleå. Ett företag som på kort tid gick från 0 till 80 anställda och i fjol hade en omsättning på 100 miljoner kronor.

Björn Jacobsson, koncern-vd för Norrköpings Tidningar och ordförande i Norrbottens Media, säger att Peter Ericsons bakgrund som entreprenör, lokala förankring och personliga karisma fällde avgörandet när Norrbottens Medias tre olika ägarrepresentanter skulle enas om en vd.

– Vi sållade fram fem huvudkandidater. Av dem var vi alla tre övertygad om att Peter var rätt man, säger Björn Jacobsson.

Peter Ericson kommer under december att gå parallellt med tf vd:n Sören Andersson, för att ta över vd-skapet från årsskiftet.

Det finns en oro, både bland anställda och läsare, för att även redaktionerna kommer att slås ihop. Vad säger du till dem?

– Avsikten är att det ska fortsätta finnas två starka konkurrerande tidningar. Det finns inget som talar för något annat, säger Peter Ericson.

Lennart Håkansson och Sture Bergman fortsätter som tidningschefer, med såväl publicistiskt som ekonomiskt ansvar, för Norrländska Socialdemokraten respektive Norrbottens-Kuriren.

Under hösten har drygt 30 tjänster tagits bort inom Norrbottens Media, framför allt inom kundtjänst, administration och försäljning.

Samtlig personal kommer under våren/försommaren 2008 att flytta in i det tidigare NSD-huset som är under ombyggnad. På bottenvåningen ska administration, försäljning och ett mediecenter finnas. En trappa upp ska NSD:s och Norrbottens-Kurirens respektive redaktioner inrymmas. I mitten blir det plats för nya medier, där bland annat en tv-studio ska färdigställas.

Björn Jacobsson har i en intervju för Medievärlden bekräftat att det finns planer på att starta en lokal tv-kanal i Luleå under nästa år. Förebilden är 24nt, Norrköpings Tidningars lokala tv-kanal i Norrköping.

Det nya tryckeri som Norrbottens Media tillsammans med Piteå-Tidningen beslutat att bygga i Luleå kommer att vara klart att ta i drift i slutet av 2008.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.