Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny tidning och ny press

Publicerad: 12 Januari 2009, 14:48

Den andra februari kommer "nya" Skånska Dagbladet tryckt på det nya danskägda tryckeriet utanför Malmö.


Inför övergången från det egna gamla tryckeriet till det sprillans nya ägt av danska Rotationen har Skånskan under hösten arbetat fram en ny, uppfräschad design av tidningen.

– Man kan väl säga att vi moderniserar tidningens ansikte – gör den lite tuffare, lite mer svärta, säger chefredaktör Jan A Johansson.

– Bilderna blir färre, men större. Mer kontraster. Lite slagkraftigare än i dag, där vi väl varit lite modesta. Det ska bli lättare att ta till sig materialet, helt enkelt.

Omgörningen innebär också en slimning av formatet samtidigt som det lokala materialet lyfts fram ännu mer än i dag. Utlands-och riksnyheter får stå tillbaka.

– Vi gör i dag i snitt 80 sidor i tre editioner. I den nya tidningen går vi ner till 65 sidor i snitt, säger Johansson.

Formatminskningen möjliggörs bl a med kortare texter och bättre färgmöjligheter för lokalannonserna

Rent praktiskt slås de nuvarande riks-och lokaldelarna samman till en del som inleds med de lokala nyheterna.

Samtidigt som lokalnyheterna  högprioriteras vill SkD-ledningen  minska antalet lokalredaktioner rejält.

– Det är mer en organisatorisk förändring som inte ska drabba den lokala bevakningen, säger Johansson. Journalisterna ute på fältet blir mer rörliga och kan, med nuvarande teknik, leverera text och bild både till papperstidning och webb varifrån som helst.

Skånskan ska dessutom genomföra en drastisk personalminskning. Drygt 100 av 250 tjänster på Skånska Dagbladet, Norra Skåne och Laholms Tidning ska bort sedan de tre tidningar förts samman i ett bolag.

– Men det blir inte större nedskärning av antalet reportrar. Det är mer på redigeringssidan och på chefssidan. Vi är ju tre företag med tre företagsledningar som ska slås ihop till en. Och så går vi över till layoutstyrning av allt lokalt material – en mallning som innebär färre redigerare.

Ansiktslyftningen av Skånskan har gjorts av tidningsdesignern Tony Henschel som också svarade för redesignen av Norra Skåne för ett drygt år sedan.
– Vi får samma typsnitt, bland annat för att kunna byta material mellan tidningarna, säger Jan A Johansson.

Nya ettan till vänster, gamla till höger.

Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.