Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny teknik revolutionerar taltidningen

Publicerad: 21 augusti 2013, 10:46

Tack vare ny teknik kommer allt innehåll i dagstidningarna ingå i taltidningen.


Nu lanserar svenska dagstidningar, tillsammans med Myndigheten för tillgängliga medier, den ”nya taltidningen”.

Syftet är att personer med exempelvis synnedsättning eller dyslexi ska kunna ta del av tidningen på samma villkor som alla andra, säger Jesper Klein, programchef för Taltidningen 2.0 på Myndigheten för tillgängliga medier.

För tidningarna kan det vara intressant att nå nya kundgrupper som tidigare inte varit intresserade av dagstidningen.

Den nya taltidningen blir automatiskt uppläst och innehåller allt i tidningen, från ledarsidan till vädret och tv-tablån.

Den nya taltidningen ska innehålla hela det smörgåsbord som finns i den tryckta tidningen, inte bara det redaktionella materialet.

Taltidningen kommer att finnas för smartphone, surfplatta, dator och talboksspelare, vilket innebär att användarna kan komma åt både sina lokaltidningar och nationella dagstidningar var de än befinner sig.

Tekniken följer den gängse standarden som många synskadade redan använder för böcker, de kan nu använda samma spelare för tidningar som de redan gör för böcker, säger Jesper Klein

Dagstidningen håller i prenumeranthanteringen, är ansvarig utgivare och ansvarar också för att alla data laddas upp. Myndigheten upphandlar produktionen, ser till att all infrastruktur finns, jobbar med support och användarstöd och ser till att användarna har tillgång till rätt utrustning.

Den nya tekniken innebär att programvara (en talsyntes) i appen läser upp texten ur en xml-fil.

Förändringarna kommer att ske gradvis under perioden augusti 2013 – oktober 2014. Första året 80 dagstidningar och sedan ytterligare 20 (De som nu ingår i Ratssystemet, bland annat DN, GP och HD). Tidsplanen går att ladda hem här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.