Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny storförlust för Skånskan

Publicerad: 2 Maj 2017, 04:24

Skånska Dagbladetkoncernen gjorde en svidande brakförlust 2016 med ett minus på 39 miljoner kronor - mer än dubbelt så mycket som året innan.


Ämnen i artikeln:

Norra SkåneSkånska Dagbladet

Det som tynger resultatet rejält är tidningsrörelsen som gick med 27 miljoner i förlust. Till detta kommer så nedskrivning av nedlagda tryckerier med 12 miljoner kronor.

– Vi har ändå haft ett bra verksamhetsår och i år ska koncernen vara i balans, säger styrelseordföranden Håkan Mattsson.

Ett bra år med 39 miljoner i förlust?

– Mycket av det som belastar resultatet har vi inte kunnat styra över.

Enligt Håkan Mattsson är en bidragande orsak till brakförlusten orimligt höga distributionskostnader för Norra Skåne i Hässleholm.

– Det har kostat oss tio miljoner mer än budgeterat och det är något vi måste komma till rätta med. Som dominerande tidning i Hässleholm får vi bära en orimligt hög distributionskostnad.

Tidningsrörelsen fortsätter alltså att gå med stora förluster. 2015 gick tidningarna med 19 miljoner kronor i förlust – i år alltså 27. Norra Skånes minus blev fyra miljoner och Skånska Dagbladets alltså 23 miljoner.

– Vi har hållit alla kostnader men fick ett annonstapp på 4-5 procent som ytterligare bidrog till de negativa siffrorna.

Under 2016 fick Skånska Dagbladet de sista fyra miljonerna av storstadspresstödet som nu är utfasat. I år, å andra sidan, får den nedlagda söndagstidningen full effekt och väntas bättra på resultatet med tolv miljoner kronor.

2015 tog koncernen ett djupt tag i ”plånboken” och nästan halverade det egna kapitalet från 94 till 51 miljoner. 2016 lämnas kapitalet i stort sett orört.

– Och vi har övervärden i våra fastigheter på 150-250 miljoner kronor som inte syns i balansräkningen, hävdar Mattsson.

– Jag anser att vi har en bättre situation än många andra tidningar.

SkD-koncernens omsättning sjönk under 2016 med 20 miljoner till 209 miljoner kronor.

Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.