Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny snabbanalys: Vad är Stampen värt idag?

Publicerad: 17 Maj 2017, 07:14

Efter de senaste krisåren har värdet på Stampen sjunkit dramatiskt. Stefan Melesko har analyserat två färska bokslut som tillsammans ger en bild av bolagets värde.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

De senaste veckorna har boksluten för Stampen och Lidköpingspress (LP) offentliggjorts. Lidköpingspress, som ger ut Nya Lidköpings-Tidningen, har haft sitt öde sammanlänkat med Stampens sedan mer än ett decennium. Två familjeägda koncerner i samarbete för att skapa strukturförändringar i den svenska regional- och lokalpressen. Lennart Hörling är fortfarande ledamot i Stampens styrelse och en inte obetydlig aktieägare. Fast det finns/fanns stora skillnader mellan koncernerna.

Den finansiella stabiliteten en skiljande faktor. Stampens soliditet har under den senaste femårsperioden varit som högst 33 procent (2011 i tabellen, men sannolikt 2012 eftersom 2012 saknas, felskrivning? ), som lägst 6 procent för att idag efter rekonstruktionen vara 14 procent. För LP är siffrorna 92 procent (2012) och 80 procent för 2016. Utomordentligt höga värden. Med andra ord ett välskött företag som kunnat hantera det minskande värdet på Stampens aktier. Men det har skett till priset av det egna kapitalet som bland annat av detta skäl minskat från 275 miljoner 2007 till 123 miljoner 2016. För det andra har LP trots minskande annonsintäkter lyckats ha ett klart positivt kassaflöde även för 2016, det vill säga den underliggande rörelsen är stark.

Kan den här processen/nedskrivningen illustrera hur värdet på Stampen skiftat under perioden. Och samtidigt betygsätta den förhärskande strategin att köpa allt som blev till salu utan begränsningar vad gäller priset?

Läs hela snabbanalysen på Medievärlden Premium (kräver inloggning).

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.