Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny sajt visar de största nyheterna i sociala medier

Publicerad: 11 April 2013, 11:03

Ted Valentins Socialanyheter.se visar de mest delade svenska nyheterna. Han tror inte att dagstidningarna kommer att ha något emot aggregeringen.


Bakom sajten står internetentreprenören Ted Valentin. Efter att han byggt bestofsvt.se, som listar de mest delade klippen på SVT Play, ville han bygga en liknande tjänst för nyheter.

Sajten uppdateras en gång i timmen och visar ut de mest delade texterna på svenska tidningssajter. Den visar också vilka medier som för tillfället är populärast i sociala medier.

Socialanyheter.se visar ut mer än exempelvis Google News, i normalfallet en rubrik, ett längre eller kortare textstycke och en bild. Men Ted Valentin tror inte att det kommer att orsaka några problem, eftersom det som visas ut på sajten är det som tidningen själv har bestämt ska delas till sociala medier.

Jag tror inte att dagstidningarna tycker att det är något problem i dagsläget. Jag vill ge tillbaka också: både genom att ge trafik och genom att ge fler delningar via min sajt.

Hittills har alla tidningar som hört av sig varit positiva.

De som hört av sig vill ansluta sin sajt, eller diskutera om det här kan användas till specifika projekt, som valbevakning, eller träffa mig, som Aftonbladet och Svenskan.

I tisdags hade sajten cirka 2000 besökare, igår knappt 5000. Det dagliga nyhetsbrevet har någonstans mellan 500 och 1000 prenumeranter enligt Ted Valentin.

En möjlig vidareutveckling, som kom ur en twitterdiskussion med Karin Pettersson på Aftonbladet, är att också visa de mest delade skribenterna.

Materialet kommer att finnas kvar på sajten även när det inte är aktuellt längre, det kan bli ett bra verktyg för att jämföra vilka texter som blivit mest delade genom tiderna.

Finns det någon kommersiell potential?

Det här är en experimentsajt, och inte ett färdigt koncept. Vi får se var det landar. Det kanske inte är en svensk nyhetssajt jag ska använda det här till, det kanske är en tekniksajt i Tyskland. Jag har ingen brådska med att tjäna pengar.

Kommer du att ha reklam på sajten?

Om det blir stort kan det bli aktuellt.

Ted Valentin driver ett stort antal sajter, bland annat hotellkartan.se och restaurangkartan.se som är de kommersiellt mest framgångsrika.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.