Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny sajt ska kartlägga pressfrihetsövergrepp i USA

Publicerad: 15 augusti 2017, 07:47

Skärmdump från US Press Freedom Tracker.

Tillsammans med ett 20-tal pressfrihetsorganisationer lanserar Reportrar utan gränser den politiskt obundna plattformen US Press Freedom Tracker. Syftet är att dokumentera övergrepp på journalister och angrepp på pressfriheten i USA.


Initiativet med US Press Freedom Tracker är ett sätt för organisationerna att samarbeta mot den negativa pressfrihetsutvecklingen i USA.

Committee to Protect Journalists och Freedom of the Press Foundation driver plattformen vars funktion blir att samla data och information om övergrepp mot journalister.

I styrgruppen för samarbetet sitter Reportrar utan gränser. Ordförande för Reportrar utan gränser är Jonathan Lundqvist. Han kommenterar initiativet i ett pressmeddelande:

”Reportrar utan gränser ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning. Samtidigt som USA har ett starkt juridiskt skydd för yttrande- och pressfrihet måste detta ständigt försvaras. Ordningen kan inte tas förgiven. USA har sjunkit i vårt årliga Pressfrihetsindex och befinner sig nu på plats 43 av 180 länder. US Press Freedom Tracker blir ett sätt för oss och de andra deltagande organisationerna att försöka belysa den negativa utvecklingen.”

Här kan du läsa mer om initiativet, syftet och vilka som står bakom det.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.