Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny rapport: Politisk åsikt påverkar medieförtroendet

Publicerad: 28 maj 2019, 11:22

Foto: Wikimedia.

Ju längre åt höger en person står desto lägre förtroende känner den för medier. Det framkommer i en ny rapport från SOM-institutet i Göteborg.


Förtroendet för medier ligger på en stabil nivå. 56 procent av de de som tillfrågats i SOM-undersökningen från Göteborgs universitet uppger att de har högt eller väldigt högt förtroende för radio och tv. 33 procent känner så inför dagspressen. Men undersökningen visar också på en ökad polarisering mellan olika politiska åsikter i samhället, skriver SOM-institutet i ett pressmeddelande.

”Förtroendet för medier sjunker ju längre ut på högerkanten som man har sina partisympatier. Allra lägst förtroende hittar vi bland Sverigedemokraternas sympatisörer, där drygt 30 procent har förtroende för radio och tv och bara 15 procent för dagspressen”, säger medieforskaren Ulrika Andersson som lett undersökningen.

Samma skillnad syns när undersökningen kollat närmare på förtroendet för nyhetsmedier. Där har 81 procent av de tillfrågade ett stort förtroende för nyheterna. Bland SD:s sympatisörer är det dock bara 51 procent som litar på nyheterna.

”En förklaring är att personer som upplever att nyhetsmedierna inte tar upp sådant som de själva tycker är viktigt också uppvisar ett lägre förtroende för nyhetsmedierna. Men även här finns det en partipolitisk koppling. Även om du upplever att nyhetsmedierna inte tar upp sådant som är viktigt är det så att ju längre till höger du står, desto lägre förtroende för nyhetsmedierna, säger Ulrika Andersson.

Rapporten om medieförtroende är en del av SOM-undersökningen 2018 och kommer publiceras i sin helhet i den kommande antologin Storm och stiltje som publiceras i sin helhet 27 juni i år. Hela kapitlet går att läsa här.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.