Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.03.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny rapport om pressetiska upprättelser

Publicerad: 24 Juni 2014, 10:54

Timbro Medieinstitut publicerar idag rapporten "Upprättelse inte självklart när Pressens Opinionsnämnd (PON) fäller".


Ämnen i artikeln:

PON

Rapporten, som finns att ladda hem från Timbros sajt, bygger på intervjuer med sju personer som fått rätt i Pressens Opinionsnämnd.

Den pekar på tre förändringar som kunde stärka upprättelsen för de som lidit publicitetsskada

Personlig kontakt: att medieföretaget hör av sig och säger att de accepterar fällningen och beklagar publicitetsskadan – samt kanske till och med ber om ursäkt.

Större genomslag: Genom rubriksättning och layout som höjer läsvärdet och ger fällningen en mer framträdande plats. När tidningen fälls borde det ha ett stort nyhetsvärde för läsarna.

Ekonomisk ersättning: Något som inte lyfts fram som viktigt av de som intervjuats i rapporten, men som Timbro Medieinstitut tror kan ha betydelse för upprättelsen är ökad ekonomisk ersättning för den drabbade.

Rapporten visar också att flera av anmälarna tycker att processen tar för lång tid ”vilket påverkar både värdet i upprättelsen och upplevelsen av tidningens oschyssta behandling av anmälaren”. Timbro Medieinstitut föreslår att medierna säkrar upp finansieringen så att PO tillåts arbeta snabbare i sina bedömningar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

PON

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.