Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ny grävfond lanserad

Publicerad: 15 mars 2016, 09:22

När demokratin är under press behövs den granskande journalistiken mer än någonsin, säger Grävfondens styrelseledamot Cecilia Zadig till Medievärlden.


Det är Föreningen grävande journalister (FGJ), som också delar ut det årliga priset Guldspaden och håller i konferensen Gräv, som tagit initiativ till fonden.

Under morgonens lanseringsseminarium underströk paneldeltagare som Expos chefredaktör Daniel Poohl och journalistikprofessor Jesper Strömbäck den undersökande journalistikens betydelse för demokratin men påpekade också att att demokratin med dess yttrande-och tryckfrihet inte är av Gud given, utan kan både revideras och beskäras. Som vi sett i länder som Polen och Turkiet kan en sådan utveckling gå snabbt.

”Grävfonden har fått en grundplåt från Sören Sommelius, före detta chefredaktör på HD, på 100 000 kr. Johan Björkmans stiftelse donerar 500 000 kr till fonden om någon annan donerar lika mycket,” berättar Cecilia Zadig.

Grävfondens uttalade förebild är Journalistfonden, som grundades 1968 genom en donation på fem miljoner av familjen Wallenberg. Genom gott förvaltande har summan växt till dagens 45 miljoner. Grävfonden är en stiftelse och planen är att dela ut stipendier från det förhoppningsvis växande kapitalets avkastning.

Journalister ska inte kunna pitcha grävidéer, utan de intresserade ansöker om medel för kompetensutveckling. Det kan till exempel handla om att besöka andra redaktioner eller internationella grävkonferenser, eller lära sig hur man bäst hanterar ”big data”, säger Zadig vidare, och berättar att de samtalar med Blank Spot Project om eventuella samverkansmöjligheter.

Vad vore hennes drömprojekt att dela ut pengar till?

”Granskningar som synar det som inte bara drabbar Sverige utan sätter hela EU på spel; främlingsfientligheten, människosmugglingen… Hoten mot demokratin, granskade i reportage som inte undanhåller läsaren det obehagliga,” säger Zadig, som också hälsar Medievärldens läsare att Grävfonden tacksamt tar emot stora som små bidrag från ”alla engagerade samhällsmedborgare”.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.