Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny EU-lag kan göra Sverige mindre öppet

Publicerad: 12 April 2013, 07:06

Det finns en stor risk att EU:s förslag på ny datalag inte går förena med svensk grundlag skriver Fredrik Laurin och Nils Funcke på DN debatt i dag.


Ämnen i artikeln:

EU

Det finns en massiv kritik mot EU:s tankar på en ny datalag. Sveriges Riksdag vänder sig mot utformningen. Ett antal andra tunga instanser menar att det är i konflikt med tryckfrihetsförordningen och IT-företag pekar på att förslaget är byråkratiskt och stramt.

Går förslaget igenom kommer till exempel bloggar och Facebookkonton att omfattas av krav på samtycke vid publicering av personuppgifter. Det ska dock göras undantag för bland annat journalistisk verksamhet.

DN debatt i dag går Staffan Dahllöf, frilansjournalist med inriktning på EU-frågor, Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert samt Fredrik Laurin, frilansjournalist ut med en varning om att om Sverige inte får igenom de önskade förändringarna återstår intet annat än klar och uttalad obstruktion.

De varnar också för att förslaget innebär att det kan bli svårt att få ut allmänna handlingar i originalskick.

Rätten att ta del av allmänna handlingar förses med nya filter och handlingar ska kunna rensas ut. Blotta förekomsten av namn ska vara skäl nog att neka utlämnande av en handling.

Frågan behandlas nu inom Europaparlamentet och ett beslut är att vänta inom halvårsskiftet. Går det igenom kommer det att krävas samtycke vid publicering av personuppgifter.

Risken är påtaglig att Sverige inte lyckas få till en skrivning som går att förena med våra grundlagar. Något veto finns inte att tillgå här. Förordningen blir lag i Sverige hur mycket vi än önskar något annat.

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.