Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny Bonnierkoncern i Skåne – City till Sydsvenskan

Publicerad: 29 November 2007, 08:18

Bonnier genomför nu en intern strukturaffär i Skåne. En ny skånsk mediekoncern med en omsättning på 1,3 miljarder skapas. Affären innebär att Sydsvenska Dagbladet köper gratistidningen City Malmö/Lund. Samtidigt tar Sydsvenskan över Bonniers ägande i Skånemedia.


– Det ligger i vår framtidsstrategi att göra saker även utanför Sydsvenskan – och båda de här affärerna är logiska inte minst för att de sker ”inom familjen” säger vd Johan Ståhl.

– Vi gör det här för att stärka våra positioner och bredda samarbetet. I dag gäller inte ”ensam är stark”.

Den nya koncernen öppnar för ett ännu tätare samarbete mellan de olika tidningarna, till exempel inom teknik, IT och distribution. Ett samarbete som kan innebära personalminskningar.

– Ja, det kan inte uteslutas.

När det gäller köpet av City ser Johan Ståhl stora fördelar på annonssidan med attraktiva erbjudanden till annonsörerna.

Men ni köper en tidning som gör stora förluster?

– Ja, det är vi naturligtvis medvetna om. Det kostar pengar att driva gratistidning och vi tar oss an utmaningen med viss ödmjukhet. Men jag är övertygad om att City blir en bra affär, så småningom och att gratistidningarna kommit för att stanna, säger Ståhl.

Johan Ståhl talar om ”ett uthålligt ägande” av City Malmö/Lund.
Hur stora förlusterna för City är i Skåne har inte offentliggjorts. Sydsvenskan, som i fjol gjorde en vinst på drygt 70 miljoner kronor, väntas i år avsluta sin trestegsraket ”från noll till 100 miljoner i vinst på tre år”.

Skånemedia, som driver Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda, ägs i dag till 72,6 procent av Tidnings AB Marieberg. Dessa aktier förs nu över till Sydsvenska Dagbladet AB (moderbolaget).

Resten av aktierna, 27,4 procent, ägs av Stiftelsen Kristianstadspress, som tidigare var delägare i Kristianstadsbladet.

En värdering av bolaget ska göras innan den nya tidningskoncernen kan bildas vid årsskiftet.

Sydsvenska Dagbladet AB och tidningen Sydsvenskan har tidigare varit ett synonymt begrepp.

– Men vi kommer att se de glida ifrån varandra. Sydsvenska Dagbladet AB har flera nya projekt på gång, säger Johan Ståhl.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.