Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Ny bloggportal för mobilen

Publicerad: 3 April 2007, 08:50

En ny bloggportal för mobiler lanserades i slutet av förra veckan. - Bloggar är väldigt lämpade att konsumera mobilt. Du har dina favoritbloggar som du följer och via mobilen kan du göra det på bussen och i tunnelbanan, säger Torbjörn Jacobsson på Mob5.


Företaget Mob5 har hittills mobilanpassat 40 bloggar, men målet är att bygga upp en betydligt större katalog. Bloggarna samlas på portalsidan bim5 som användarna surfar till med sina mobiltelefoner.

Problemet har tidigare varit att bloggarna ofta sett förskräckliga ut på den lilla skärmen.
– Vi tar koden från rss-flödet och anpassar den för mobilen och vi anpassar också bildernas storlek, säger Torbjörn Jacobsson.

Mob5 tar därför bara in bloggar som skickar hela texten med rss-flödet, vilket utesluter många dagstidningar, som enbart skickar ingresser.

Är det intressant att få trafik också från vanliga webben?
– Det är mindre intressant för oss, vårt fokus är mobilt. Möjligen skulle vi kunna samarbeta med någon av bloggportalerna.

Hur ser sidorna ut när man följer en länk från bloggen?
– De är inte anpassade för mobilen. Naturligtvis är det ett problem, och vi funderar på hur vi ska kunna lösa det. Transcoding är något som Google använder sig av, det är en slags kompromiss, det blir aldrig lika snyggt, men det fungerar. Vi är lite tveksamma till det men vi kanske måste ha det för vidarelänkarna.

Var finns intäkterna i det här?
– Vi ska lägga ut reklam på portalen så småningom, och det är också ett sätt för oss att demonstrera vår teknik, eftersom vi säljer andra mobila tjänster.

Hur många besökare har ni?
– Några hundra om dagen, men vi har precis gått ut med det. Vi räknar med att det tar fart snart.

Vad siktar ni på?
– Kan vi få in 10 procent av dem som surfar mobilt skulle vi vara nöjda.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.