Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NWT vill växa i Norge

Publicerad: 6 April 2006, 10:15

Nya Wermlands-Tidningen (NWT) vill utöka sitt ägande i Bergens Tidende (BT). Idag finnns inga aktier till försäljning i BT, men de kan komma i samband med den pågående processen inom Orkla Media.


NWT sitter idag på 20 procent av aktierna i BT, medan Orkla Media och Schibsted har 28,5 respektive 24,5 procent. Som följd av sjunkande upplaga för Verdens Gang har Schibsteds andel av den totala norska tidningsupplagan fallit från 31 procent (2004) till knappt 29 idag. Det betyder att Schibsted nu kan köpa upp sig i BT och andra regionala tidningar utan att komma i konflikt med lagen om ägarbegränsning, som sätter en gräns för totalupplagans andel på 33,3 procent. En förutsättning är förstås att Orkla Media vill sälja.
Om det sker kommer Schibsted att möta motstånd från bland andra NWT. Till norska Dagens Næringsliv säger Lars Ander, huvudägare och vd i NWT, att han är Bergens-patriot och gärna även hänger på om BT involveras i någon fusion.
För närvarande diskuterar de Fyra Stora – Bergens Tidende, Adressavisen, Stavanger Aftenblad och Fædrelandsvennen – om de ska lägga in ett gemensamt bud på Orklas norska tidningar. Schibsted har ägarandelar i samtliga dessa tidningar.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.