Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NWT och SR eniga om kreddning

Publicerad: 12 december 2017, 07:13

NWT-koncernen och Sveriges Radio har kommit överens om ett gemensamt, generöst förhållningssätt till varandras material.


Ämnen i artikeln:

Gota MediaNWTMittmedia

Sveriges Radio har sedan tidigare enats om en gemensam kreddningpolicy med Mittmedia och Gota Media. Nu har företaget också kommit överens även med NWT-koncernen.

”Vi ser det som en nyckel till ett levande lokalt medielandskap att alla medier som rapporterar får den kreddning de förtjänar. Det gäller inte bara rena nyheter utan den lokala debatten och dialogen. De lokala tidningarna och Sveriges Radios lokala kanaler är de enda medieföretagen i Sverige med en riktigt stark lokal närvaro och ett samförstånd om kreddning är väldigt bra för alla”, säger SR:s vd Cilla Benkö.

Mikael Rothsten, redaktionschef och ansvarig utgivare för Nya Wermlands-Tidningen, som ingår i NWT-koncernen, kommenterar uppgörelsen:

”Vi har haft en bra dialog med Sveriges Radio om våra olika förutsättningar och roller i medielandskapet. Jag är glad över att vi nu har kunnat teckna en överenskommelse om att vi är generösa med att kredda varandra”

NWT-koncernen och Sveriges Radios kreddningspolicy

 • Grundprincipen är att alltid vara generös.
  2. Kredd med blålänk direkt in till artikeln, oavsett om den är öppen eller bakom betalvägg.
  3. Kredd redan i ingress. Kan vara blålänk, men inte som standard.
  4. Egen nyhet som bygger på annans nyhet ska innehålla kredd av originalkälla och ska inte tas bort i efterhand, exempelvis kan man skriva ”först att berätta var…”
  5. Kredda tidningsnamn. Vid osäkerhet om vilken av NWT koncernens tidningar som var originalet, kredda en av tidningarna*. Detsamma gäller Sveriges Radios olika varumärken. Kredda P4 Värmland, P4 örebro, Ekot, P4 Extra och så vidare.
  6. Citaträtten är generös, vi kan gärna citera varandra men kredda igen i samband med citat.
  7. Kredd i pushar kan förekomma, men inte som regel. (Sveriges Radio pushar alltid mot ljud i pågående direktsändning.)
  8. Kredd även i FM-radio och i papperstidningarna.
  9. Bädda gärna in Sveriges Radios spelare.
  10. Länkning kan underlåtas när den artikel som kreddas innehåller ett utgivarbeslut som avviker från den kreddandes bedömning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Gota MediaNWTMittmedia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev