Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NWT köper Nya Lidköpings-Tidningen

Publicerad: 18 december 2018, 12:05

Nya Lidköpings-Tidningens redaktionslokaler.

Den andra januari nästa år hamnar Nya Lidköpings-Tidningen i NWT-gruppens ägo. Tidningen är fram tills dess en av få familjeägda tidningar i Sverige. "När vi tittar framåt ser vi att vi skulle fått svårt att klara oss som en fristående tidning", säger chefredaktör och delägare Anders Hörling.


Ämnen i artikeln:

NWT

Det är den snabba omställningen i mediebranschen som gör att Nya Lidköpings-Tidningen nu säljs till NWT, säger tidningens chefredaktör och delägare Anders Hörling. Nya Lidköpings-Tidningen har hittills drivits av familjen Hörling som deras enda titel.

– Vi ser att vi är en av de sista familjeägda lokaltidningarna som finns kvar. När vi tittar framåt ser vi att vi skulle fått svårt att klara oss som en fristående tidning. Det krävs så mycket större resurser än vad vi har för att kunna hänga med i den omställning som sker. Då känner vi att NWT är en koncern som har de resurser som krävs för att ta hand om tidningen framöver, säger Anders Hörling.

Han kommer att vara kvar i sin roll under en övergångsperiod, men ersätts sedan med en ny publisher.

– Det kändes naturligt när jag varit delägare att även jag lämnar. Det kan vara dags att göra något annat, som folk brukar säga, säger han.

Tidningen är störst i Lidköping och kringliggande kommuner och utkommer tre gånger i veckan med en upplaga på 21.400 exemplar.

Familjen Hörling äger även moderbolaget Lidköpingpress, som gett ut Nya Lidköpings-Tidningen. Det bolaget kommer inte att säljas utan står kvar i familjen ägo. Det innebär bland annat att den del av Stampen som bolaget köpte 2012 fortsatt kommer ägas av familjen, säger Anders Hörling.

Mats Muregård, vd för NWT-gruppen, säger att köpet gör det möjligt för koncernen att ge tidningen extra muskler.

”Vi kan tillföra resurser till NLT, främst på det digitala området där NWT Gruppen gör stora satsningar. Det finns även samordningsfördelar med koncernens övriga tidningar, främst i Skaraborg där vi sammantaget får en stark marknadsposition. Men det finns också samordningsfördelar inom andra områden där vi som koncern har större möjligheter än man som eget självständigt bolag har”, säger Mats Muregård vd för NWT Gruppen i ett pressmeddelande.

Till Medievärlden säger Mats Muregård att det handlar om teknisk samverkan, centralisering av vissa verksamhetsdelar, tryckeri och distribution som ska ge samordningsfördelar.

Varken Mats Muregård eller Anders Hörling vill uppge vad NWT betalat för NLT.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

NWT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.