Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NWT gör jättesatsning när Sven-Ingvars fyller 60

Publicerad: 12 februari 2016, 08:32

Den värmländska musikgruppen uppmärksammas med en printbilaga om 48-sidor och en specialsajt fullmatad med texter, bilder och filmer.


Ämnen i artikeln:

NWT

I år firar Sven-Ingvars, som nyligen valts in i Swedish Music Hall of Fame, 60 år som artister. På NWT var det självklart att uppmärksamma jubileet stort. NWT:s webbchef Magnus Östlund Mörk berättar att arbetet med bilagan och sajten har tagit ett halvår.

– Vi kände att vi ville göra något annorlunda inför det här tillfället. Ambitionen var att bygga en sajt vi kunde fylla med lite behagligare long read-läsning. Då föll det sig naturligt att göra en tidslinje, eftersom historien om Sven-Ingvars spänner över en viss tidsperiod.

För att ta fram specialsajten tog man hjälp av sitt utvecklingsteam i Gdansk i Polen:

– De gjorde ett första utkast och det var vi väldigt nöjda med, så det har i princip levt kvar hela vägen med undantag för några mindre justeringar.

Mats Dahlberg är kulturredakör på NWT. För drygt två år sedan gjorde han och nöjdesredaktören Carl Edlom en bilaga om The Beatles med anledning av att det var 50 år sedan Beatles gjorde sin första konsert utanför England. De två första konserterna gjordes i Karlstad. Mats Dahlberg var där och minns hur konserten förändrade hans liv.

 Så drog det ihop sig till 50-årsjubileum och The Beatles var ju inte vilka som helst. Det blev en fin bilaga om 48 sidor och framgången var stor. Vi får fortfarande regelbundet in önskemål från folk som vill ha ett exemplar.

När Sven-Ingvars 60-årsjubileum närmade sig fick Mats Dahlberg en idé:

– Jag tänkte: vad kan vara större än The Beatles i Värmland? Det finns bara en sak och det är Sven-Ingvars.

Så Mats Dahlberg föreslog att han och Carl Edlom skulle göra ytterligare en bilaga. De två fick klartecken av tidningsledningen och i dag släpps resultatet. En bilaga som bland annat är fylld av långa intervjuer med före detta bandmedlemmar, nuvarande bandmedlemmar, personer som arbetat med Sven-Ingvars och musiker som inspirerats av gruppen. Bilagan kommer under början av nästa vecka att bladas i samtliga sju värmländska tidningar i NWT-koncernen.

Mycket av arbetet med bilagan har skett parallellt med den dagliga tidningsverksamheten:

– Visst har det varit lite svettigt ibland, men vi har inte hittat på det här för att vi tycker det är obehagligt utan för att vi tycker det är kul. Vi är ju journalister och dessutom garvade sådana. Som kultur- och nöjesredaktörer är vi vana att ha arbetsuppgifter som inte riktigt passar in i 40-timmarsveckan.

Själv har Mats Dahlberg följt Sven-Ingvars sedan 1960-talet, och även om hans hjärta numera slår för konstmusik så har han alltid gillat 60-tals-rock och Sven-Ingvars lyssnar han på med stort nöje, berättar han.

– Sven-Ingvars har omkring 400 inspelade låtar. Det är en grupp som gjort skivor sedan 1960, alltså långt innan Stones och The Beatles bildades. Det här är med andra ord killar som verkligen är igång.

Sven-Ingvars började sin musikkarriär med att göra covers på amerikanska rocklåtar och de har alltid haft sina rötter i rockmusiken. Därför är det både farligt och direkt felaktigt att beskriva dem som ett dansband, säger Mats Dahlberg.

– Det handlar snarare om ett värmländsk countryrockband.

Vad har Sven-Ingvars betytt för Värmland?

– De har alltid varit enormt stora. När Beatlesboomen kom var Sven-Ingvars fortfarande med och låg på samma hitlistor. Det betydde förstås oerhört mycket för Värmland, säger Mats Dahlberg och fortsätter:

– Folk har ju sett dem gå på gatorna, hejat på dem, stannat och snackat med dem i kassakön och de har alltid varit stora publikdragare.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NWT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.