tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu tar TV4 avstånd från expertens rasistiska uttalanden

Publicerad: 17 mars 2016, 08:58

Efter skarp kritik mot tv-profilens hatiska kommentarer på sociala medier går TV4 ut och tar avstånd.

Ämnen i artikeln:

TV4TV4-gruppen

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I en artikel i Dagens Nyheter avslöjar tidningen hur Lennart Matikainen, relationsexpert i dokumentärserien Skilsmässohotellet, kränker och uttalar sig rasistiskt på nätet.

Parallellt med att Lennart Matikainen för TV4-gruppens räkning hjälper par att hantera konflikter i ”Skilsmässohotellet” är han aktiv i samhällsdebatten på Facebook, bland annat som en av administratörerna bakom den slutna gruppen ”Människan i fokus” där integrations- och invandringsfrågan diskuteras flitigt. DN visar i sin artikel exempel på hur Lennart Matikainen vid flera tillfällen uttryckt sig grovt och kränkande i trådar på sidan samt i kommentarer under artiklar. Han har till exempel kallat ensamkommande flyktingbarn för skäggbarn, kommenterat att packet ska ut nu under en artikel om sexövergreppen i Köln samt att hela vänstern och dess feminister bör flyttas till Sydpolen.

När DN kontaktar TV4 för en kommentar säger Lotta Andersson, exekutiv producent för Skilsmässohotellet, att citaten inte stämmer med den bild hon har av relationsexperten:

Det jag har sett av Lennart känns toppen och jag kan inte göra en helomvändning. Vi tycker att han gör ett jättebra jobb i vårt program.

Men efter att flera medier uppmärksammat artikeln samt att tittare riktat kraftig kritik mot kanalen väljer i dag TV4 att ta avstånd från Lennart Matikainens uttalanden. Anna Rastner, programchef för TV4-Gruppen, skriver:

Vi tar kraftfullt avstånd från Lennart Matikainens uttalanden på FB som vi fått ta del av i DN:s artikel idag. Vi har högt i tak på TV4 och det är viktigt för oss, däremot kan vi nu se att vissa av de grupper som Lennart stödjer på Facebook står så långt ifrån TV4:s värderingar och vår vision om nollrasism som man kan komma. Men varför han är med i de här grupperna kan inte vi svara på, det måste Lennart själv göra.

Vi har en tydlig värdegrund som handlar om alla människors lika värde och det präglar innehållsarbetet i våra produktioner. Men vi har tusentals personer som medverkar i våra kanaler och det är omöjligt att kolla upp alla deras aktiviteter. När det här nu kommit till vår kännedom ska vi naturligtvis följa upp det med Lennart, vi tycker att hans uttalanden är oacceptabla, och beklagar att människor tagit illa vid sig.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev