Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nu ska SvD:s läsare skriva historia

Publicerad: 15 September 2016, 10:36

SvD:s satsning ”Jag minns”

Tidningens läsare ska tillsammans med kulturpersonligheter teckna en flersidig bild av historien.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

SvD Kulturs digitala satsning som lanseras i dag har fått namnet ”Jag minns – dela ditt minne och skriv vår historia”. Ambitionen är att skapa nya former av läsarmedverkan och för kulturjournalistiken online.

”Vi vill engagera läsarna i att tillsammans med redaktionen och etablerade skribenter skapa en kvalitativ helhet. Alla personliga minnen kommer att bilda en fascinerande och brokig bild av vad som hänt i Sverige och i världen de senaste hundra åren”, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius, i ett pressmeddelande.

Verk av den amerikanska författaren Joe Brainards och hans franske kollega Georges Perecs som består av korta minnesfragment och inleds med orden ”Jag minns” har inspirerat till satsningen. Svenske Peter Englund, historiker och författare, utkommer även han med en skildring av sin barndom som är upplagd på samma sätt.

”SvD:s läsare är passionerat intresserade av historia, litteratur och skrivande. Vi är mycket glada över att så många författare och konstnärer valt att ställa upp och delge oss sina minnen. Nu ser vi fram emot att även få ta del av läsarnas bidrag till ’Jag minns’”, säger SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

Blande de kulturpersonligheter som deltar finns författarna David Lagercrantz, Horace Engdahl, Sigrid Combüchen och Jens Lapidus samt konstnären Karin Broos.

Minnesbilderna lämnas på SvD.se. Vissa av bidragen kommer senare att väljas ut och presenteras i ett speciellt digitalt format utformat, i vilket texten är i centrum. Läsare kan därefter bläddra sig fram genom historien och sprida berättelserna på sociala medier. ”Jag minns” pågår hela hösten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.