Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu packar han ihop efter 47 år på Bärgslagsbladet

Publicerad: 30 mars 2016, 07:37

Efter nästan ett halvt sekel som anställd lämnar Lennye Osbeck tidningen.


Det var en skoltrött Lennye Osbeck som sökte sig till Bärgslagsbladet 1969. Hans mamma hade sett att de behövde en fotoassistent till tidningen och tipsade sonen, som sökte jobbet och fick det:

Det var ett fantastiskt bra jobb som passade mig perfekt. Jag kunde inget om foto, men var snabblärd. Jag gick från skolan klockan 12 och var på jobbet en timme senare.

Det visste han inte då, men på Bärgslagsbladet skulle Lennye Osbeck bli kvar i 47 år. Under den tiden har han arbetat med foto, teknik, redigering och i dag i rollen som multijournalist både skriver, fotar och filmar han. Och yrkesrollen har förändrats sedan han började på blytiden.

För det mesta har jag tyckt att förändringarna varit bra, men kanske inte alltid från första stund. Som när vi gick över till att bli multireportrar, det var en jobbig tid. Många fick sluta och arbetsuppgifterna blev annorlunda och fler. Men såhär i efterhand är det ju ganska roligt att både kunna skriva, fotografera och redigera.

Journalistiken är bättre och vassare i dag än när han började, tycker Lennye Osbeck.

Ibland var den ju lite mjäkig och undfallande. I alla fall på lokalredaktionsnivå vill jag påstå. Men i dag är det en annan journalistik. Mer granskande och tuffare mot myndigheter och kommuner.

Beslutet att han skulle sluta togs i samband med beskedet att det än en gång skulle ske stora förändringar inom företaget. 14 tjänster skulle bantas ned till sex.

Det är jättesorgligt att behöva lämna. Men samtidigt är det mitt eget val. Jag tyckte att det passade bra att gå nu när allt det nya började, säger Lennye Osbeck och fortsätter:

Vi har förlorat många prenumeranter och det tar ut sin rätt till slut. Jag förstår samtidigt som jag tycker att det är tragiskt.

Och Lennye Osbeck är bekymrad över hur det ska bli för de som är kvar.

Jag befarar att det kommer att bli stressigt för dem. I dag satsas det mycket på rörlig bild på webben. Papperstidningen kommer lite i skymundan trots att det är den som drar in pengarna. Jag hoppas inte att den får ta så mycket stryk att ännu fler prenumeranter lämnar. Det vore en katastrof.

Ett av de områden Lennye Osbeck bevakat med stort intresse under sina år på Bärgslagsbladet är kulturen. Och när han nu får mer tid funderar han på att engagera sig i någon kulturförening.

Jag har stått utanför de flesta föreningar eftersom jag skrivit en hel del om dem. Det har varit jätteroligt att skriva om, men ibland har jag nog varit lite avundsjuk på de som kunnat engagera sig.

Se klippet på Lennye Osbeck som bilderna är skärmdumpade från här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.