Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nu måste vi leverera

Publicerad: 22 November 2010, 12:02

Tidningen Ångermanland håller just nu på med ett realtidsgräv där man tillsammans med läsarna granskar det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus.


Tidigare i våras avslöjade Tidningen Ångermanland att det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus tagit emot mutor från byggföretaget Skanska. Under sommaren och hösten har tipsen strömmat in och för en tid sedan bestämde sig tidningen för att starta ett realtidsgräv.

Vi kände att vi var tvungna att göra något för att komma vidare. Förutom Härnösandshus handlar det här om privata företag som generellt sett är svåra att granska. Läsarna sitter ofta på de allra tipsen så vi hoppas få mycket hjälp därifrån. Vi hoppas även att anställda på företagen kommer att höra av sig, säger Marcus Melinder, nyhetschef på Tidningen Ångermanland.

Läsarna kan ta del av dokument, samtal och intervjuer som läggs upp på den blogg där realtidsgrävet redovisas. Efter en dryg vecka har man fått in en hel del värdefulla tips.

Många hör av sig anonymt, några har kommenterat på bloggen.

Har ni kunnat leverera några avslöjanden än?

Ja, vi har faktiskt hittat starka kopplingar mellan en välkänd krogägare och Härnösandshus. Det står klart att det handlar om någon form av vänskapsavtal där krogägaren fått hyra en paradvåning i centrala Härnösand av det kommunala bostadsbolagets vd som avgick i mutskandalen i våras.

Hur mycket av materialet på bloggen hamnar i tidningen?

Än så länge har vi bara kört på webben. Men ur det materialet kommer vi att göra ett antal artiklar lite beroende på vad vi hittar. Det finns ju många mindre historier att berätta.

Enligt Marcus Melinder handlar realtidsgrävet inte bara om att få in tips från läsarna. Det sätter också press på tidningen.

Inte bara läsarna utan även Härnösandshus kan ju hela tiden se vad vi håller på med, något som kan ge dem ett försprång. Så vi måste verkligen se till att vi levererar. Ett vanligt gräv kan man hålla på med hur länge som helst innan man publicerar något. Det fungerar inte nu.

Just nu jobbar en journalist, kriminalreportern Anna Wikner, med realtidsgrävet. Hon jobbar mer eller mindre heltid med grävet och kommer att fortsätta tills man når någon form av resultat eller konsekvens, berättar Marcus Melinder.

Tidningen Ångermanlands chefredaktör Jimmie Näslund säger att det här med realtidsgräv fortfarande är nytt för tidningen men att det är ett intressant grepp som han kan tänka sig att ta till igen.

Absolut.Formen är jätteintressant och det känns bra att vi kan använda oss av den portal där många av våra läsare finns.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.