fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu drar lokalmediernas valdebatter igång

Publicerad: 17 augusti 2018, 09:27

”Vi tycker det är viktigt att lyfta kommunpolitiken och att väljarna får se och höra sina politiker debattera och argumentera även på den lokala nivån”, säger Hans Lindeberg, Östersunds-Postens chefredaktör och ansvariga utgivare.

Östersunds-Posten, Skaraborgs Läns Tidning och Borås Tidning är några av de tidningar som ställer lokala politiker i sitt spridningsområde mot väggen.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Som en del av sin valbevakning väljer flera lokaltidningar att arrangera lokala valdebatter i sitt spridningsområde.

Nästa vecka inleder Östersunds-Posten (ÖP) sin valturné. Inför valet ska tidningen direktsända en timme långa debatter i länets åtta kommuner. Flera lokala politiker kommer att medverka.

– Vi tycker det är viktigt att lyfta kommunpolitiken och att väljarna får se och höra sina politiker debattera och argumentera även på den lokala nivån. Mycket av val avgörs genom rörlig bild, tyvärr ofta med partiledarna i bild. Vi har i researchen plockat fram de mest avgörande frågorna sedan förra valet i varje kommun och det är de som kommer upp i debatterna, säger ÖP:s ansvariga utgivare Hans Lindeberg till Medievärlden.

Hela turnén sköts av tidningens egna medarbetare – både teknik och innehåll. ÖP-reportrarna Linda Hedenljung, Maria Lindholm och Urban Råberg är programledare.

Även i Skara anordnas det valdebatt. Skaraborgs Läns Tidning (SkLT) planerar tre debatter med lokala politiker. Den första, som hålls på onsdag i nästa vecka, direktsänds på webben.

– Vi vill ge Skaraborna en så bra koll som möjligt på vad de lokala politikerna vill med vår kommun. De ska ha en bra grund att stå på när de går och röstar den 9 september, säger SkLT:s samordnare Sandra Skeppar till den egna tidningen.

Veckan därpå, måndagen den 27 augusti, samlas lokala politiker från samtliga åtta partier med plats i kommunfullmäktige på Sagateatern i Borås. Initiativet till debatten har tagits av SVT Nyheter Väst, P4 Sjuhärad och Borås Tidnings, vilket Medievärlden tidigare rapporterat om.

Och det finns fler exempel på att public service-medier och lokalmedier samarbetar kring valdebatter. I Jämtland arrangerar SR Jämtland, SVT Mittnytt, ÖP och Länstidningen i Östersund en direktsänd vårddebatt under hashtagen #rättvisvård nästa onsdag. Medverkar gör partiernas ledande talespersoner i vårdfrågor.

I Uppsala anordnar Upsala Nya Tidning (UNT) och SR P4 Uppland Sveriges Radio för första gången två gemensamma direktsända valdebatter. De hålls två söndagar i rad med start nu i helgen.

– Vi vill såklart nå ut till så många som möjligt. Därför känns det jätteroligt att kunna samarbeta med UNT med ett stort publikt evenemang, säger Elin Roumeliotou agendachef på P4 Uppland till unt.se.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev