Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nu är Panamadokumenten ute

Publicerad: 10 Maj 2016, 05:00

I går kväll tillgängliggjordes delar av Panamadokumenten för allmänheten.


På måndagskvällen gjordes ett urval av dokumenten från rekordläckan sökbara i en databas på den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ:s sajt.

Materialet avslöjar hur den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca hjälpt regeringschefer, politiker, idrottare och skådespelare med avancerad skatteplanering. Bland de läckta dokumenten finns namn på personer som gömt undan pengar i skatteparadis samt namn på över 200 000 brevlådeföretag.

Bakgrunden till offentliggörandet av Panamadokumenten är, enligt ICIJ, att informationen ligger i allmänhetens intresse.

Det mycket omfattande materialet består totalt sett av omkring 11 miljoner dokument vilka över 400 journalister från närmare 80 länder bearbetat under ett års tid.

Svenska Uppdrag Granskning har tagit del av materialet och den sjätte april sändes reportaget Den hemliga kunden av reportrarna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark. I programmet avslöjades bland annat hur den svenska storbanken Nordea gjort affärer med brevlådeföretag i skatteparadis.

Hollywood vill göra drama av Panamaavslöjandet

Ett urval av Panamamaterialet blir offentligt

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.