Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nu är också Jyllands-Posten tabloid

Publicerad: 26 Augusti 2008, 06:47

I dag utkommer för första gången Danmarks största betaltidning, Jyllands-Posten som tabloid. Därmed är Politiken och Kristeligt Dagblad, de enda landstäckande morgontidningar som ges ut i broadsheet-format.


Redan för drygt ett år sedan började man på Jyllands-Posten att arbeta med övergången till tabloid. I våras tog man det första steget, då tidningens näringslivs- och ekonomisektion lades om till det nya formatet.

Läsarna tyckte om förändringen och därför beslöt tidningens styrelse i maj att lägga om hela tidningen till tabloid. Och det sker alltså i dag.

Liksom för flertalet av de övriga betaltidningarna i Danmark har Jyllands-Posten drabbats av minskade intäkter framförallt på grund av sjunkande annonstillströmning och minskad upplaga.
Under det senaste året har Jyllands-Posten tappat 14 000 i upplaga. Tidningen har i dag en upplaga på 140 000 exemplar.

Jyllands-Posten ingår i JP/Politikens Hus, som i fjol hade ett underskott på 134 miljoner danska kronor. Däremot gick Jyllands-Posten med överskott.

I en tidigare intervju för Medievärlden motiverade koncernchefen i JP/Politikens Hus, Lars Munch, Jyllands-Postens övergång till tabloid så här:

– Vi följer den internationella trenden och gör nu hela Jyllands-Posten till tabloid. Vi gör det inte av ekonomiska skäl, för Jyllands-Posten är en sund affär.

Koncernledningen har dock aviserat att Jyllands-Posten måste spara pengar, det rör sig om 40 miljoner kronor.

I somras avgick Jyllands-Postens chefredaktör, Carsten Juste, och överlämnade rodret till Jörn Mikkelsen, som nu ska lotsa den nya tabloiden i hamn.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.