Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Nu är Mittmedias nya textrobot Rosalinda här

Publicerad: 18 November 2015, 13:01

Roboten ska öka omfattningen och kvalitén på sportbevakningen. Medievärlden har pratat med några av personerna bakom Rosalinda.


Tillsammans med teknikbolaget Menmo och Sören Karlsson AB har Mediekoncernen Mittmedia skapat textroboten Rosalinda, vars uppgift blir att skriva sportartiklar till Mittmedias nyhetssajter.

Robin Govik, redaktionell affärsutvecklingschef på Mittmedia, säger att de upplevt en efterfrågan på en bredare nyhetsbevakning samt att allt fler läsare vill ha personliga nyheter:

 Vi har haft papperstidningar i 100 år och arbetat digitalt i 20 år. I tidningen fanns det inte plats för allting, men digitalt är utrymmet inget problem. Vi är olika människor och har olika intressen, och vi har märkt att hur matchen slutar i ett division 6-lag är jätteintressant för vissa läsare men tyvärr ingenting vi skriver om i dag. Det är där textroboten kommer in och kan komplettera bevakningen och snabbt svara på frågor som: Hur gick matchen? Hur många mål blev det? Vilka gjorde mål?

Men Robin Govik inser att det finns begränsningar med robotjournalistik:

 Textroboten saknar känslor och värderingar. En match som slutar 6-1 kanske ändå var jämn. Det kan inte roboten berätta, men den kan ge matchresultatet.

Roboten får data om matchen och därefter fyller den i resultatet i en artikelmall:

 Vår nyhetschef har teoretiserat hur ett matchreferat är uppbyggt: Vilka utfall kan en match sluta med? Ett lag kan vinna stort, vinna litet, vinna på övertid och så vidare. Utifrån det har vi skapat varianter av mallar som sedan slumpas vilket ger en variation i texterna.

Tjänsten ska ses som ett komplement till den traditionella journalistiken och gör det möjligt för Mittmedia att bevaka matcher de inte tidigare haft resurser till, men den kommer inte att ersätta riktiga journalister:

 Vi kommer se en kombination av människa och maskin. Till exempel att läsaren får en första text skapad av en robot och sedan en andra text med mer känslor och värderingar skriven av en journalist, säger Robin Govik och fortsätter:

I många fall i de lägre divisionerna har vi tidigare förlitat oss på frilansare. De är väldigt uppskattade och har jobbat länge, men har kanske inte har hängt med i den digitala utvecklingen utan de ser på matchen och sedan går de hem och skriver texten. Men nu har vi en robot som direkt kan leverera ett resultat.

Mittmedia har sedan tidigare en robot som ger väderuppdateringar och nu lanseras alltså en sportrobot. Ett annat område som skulle kunna bli aktuellt för en textrobot kan till exempel vara trafikbevakningen säger Robin Govik:

 För att det ska fungera med en textrobot är man beroende av tillgång till data. Vi gör det här tillsammans med Menmo och Sören Karlsson och det hade inte varit möjligt utan deras data och kunskap om data. När det gäller trafikbevakningen tillhandahåller staten gratis data genom trafikverket vilket gör det möjligt att relativt lätt utveckla en trafikrobot.

Sören Karlsson som är projektledare kan också se flera områden som robotar i framtiden kan tänkas bevaka:

 När man börjar se världen omkring sig i form av strukturerad data inser man att det finns hur många områden som helst. Ett par amerikanska företag som håller på med det här har till exempel klivit in på finansområdet.

Kommer behovet av vanliga journalister att minska i takt med att robotarna blir fler?

 Vi har inte sett det på det sättet, vi ser det som att det här ökar kvalitén. Datorerna gör det de är bäst på nämligen att presentera data. Men redaktörerna kan göra det människor är bra på som att nyansera och lägga färg på en text. Jag tror att den stora framgångsfaktorn ligger i allt mer intelligenta algoritmer i kombination med kunniga redaktörer.

Bakom namnet Rosalinda står enligt Robin Govik projektledaren Sören Karlsson:

Nja, det är väl en sanning med modifikation. Det var egentligen inte jag som hittade på det utan vad jag förstår så är det namnet Pippis papegoja. Den lär föresten vara vid liv och bo i Malmö, säger Sören Karlsson.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.