Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Nu är Gomorronsoffan såld

Publicerad: 23 augusti 2017, 11:12

På fredag sänds det sista avsnittet av Gomorron Sverige. I samband med det ska den röda soffgruppen säljas. I bild programledaren Alexander Norén. Foto: SVT

Auktionen av Gomorron Sveriges röda soffa avslutades i morse. Prislappen? 150 100 kronor. Pengarna går till Radiohjälpens insamling Världens Barn.


Genom åren har några av Sveriges mest kända personer suttit i den röda soffan. Men nu, i samband med att Gomorron Sverige läggs ned, ska studion rivas – och soffan få ett nytt hem.

För en tid sedan lades den därför ut på en auktionssajt. I objektsbeskrivningen står bland annat: ”Något insuttna (alltifrån statsministrar till popstjärnor har begagnat dem genom åren), men överlag i gott skick”.

Totalt var 189 budgivare med och slogs om soffan. I morse avslutade auktionen. Vinnaren av auktionen betalade 150 100 kronor för soffgruppen där också ett soffbord, två sittdelar och 6 kuddar ingår. Pengarna går till Radiohjälpens insamling Världens Barn.

Alexander Norén är programledare för Gomorron Sverige. Summan för soffan överträffade hans förväntningar:

– Jag tänkte att den borde inbringa mellan 50-100 000. Men att det är väldigt osäkert för så udda föremål. Med rätt köpare kan det dra iväg om de är två om att se det speciella värdet i objektet. Jag har läst en del auktionsteori och visste att det är svårt att säga på förhand.

Vem är den mest kända personen som suttit i soffan?

– Statsministrar, idrotts/film/pop-stjärnor… svårt välja ut en. Men det är heller inte de stora namnen jag minns bäst. Det är personerna – kända som okända – med de starka berättelserna som etsat sig fast i minnet. Som till exempel frilansfotografen Daniel Rye som satt fången i över ett år hos IS under vidriga förhållanden som fick honom att vilja ta sitt liv för att slippa därifrån. När han berättade så målande om vad han varit med om, kunde man inte sitta och lyssna oberörd. Det är sådana möten som är ”soffan” för mig.

Den nya ägaren, en företagare i Sollebrunn, får komma till tv-huset i Stockholm och hämta soffan i direktsändning nu på fredag klockan 9.55.

Läs också

Kulturnyheterna tar plats i Morgonstudion

SVT: litteraturkritiken har en fortsatt viktig roll

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.