Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

NTM lägger ned Västerviks-Posten

Publicerad: 18 april 2018, 06:02

Västerviks-Posten går i graven och personal kapas på Vimmerby Tidning när NTM gör Vimmerby/Västervik till ett gemensamt affärsområde. "Innehållsmässigt kommer vi fortsatt ha en stark lokal bevakning", säger Östgöta Medias vd Anna Lindberg. UPPDATERAD


Enligt förslaget, som presenterades på tisdagen, kommer ett okänt antal tjänster att försvinna när nya ägaren NTM gör Vimmerby/Västervik till ett gemensamt affärsområde inom dotterbolaget Östgöta Media. Det rapporterar Dagens Vimmerby.

– Det är en naturlig utveckling, där vi ser att det finns mycket bra vi kan göra med våra varumärken och produkter på den här marknaden. Organisatoriskt kommer Vimmerby/Västervik att höra ihop, med en gemensam redaktionell chef och en gemensam kommersiell chef. Då kan vi jobba smartare och se till att vi gör både en riktigt bra lokal bevakning och har starka produkter till våra annonskunder, skriver Östgöta Medias vd Anna Lindberg i ett mejl till Medievärlden.

Förändringarna innebär också att Västerviks-Posten, som är en edition av Vimmerby Tidning, läggs ned i maj samt att Vimmerby Tidning förlorar sitt lokalkontor i Mariannelund.

Kan du säga någonting om hur många tjänster som kan komma att beröras?

– Nej, jag vill inte uttala mig om detta i dagsläget. Vi är inne i förhandling med klubbarna och jag vill inte lämna några exakta siffror innan vi har kommit överens. Men nu kommer Vimmerby Tidning in i NTM-koncernen som under lång tid har arbetat strategiskt med att samordna vissa funktioner för att kunna prioritera den lokala journalistiken och det lokala säljet, och självklart kommer det att påverka den lokala bemanningen i någon mån.

När det gäller Västerviks-Postens prenumeranter går de automatiskt över till Vimmerby Tidning. De ges också möjlighet att prova Västerviks-Tidningen gratis.

– Rent innehållsmässigt kommer vi fortsatt ha en stark lokal bevakning av både Västervik och Vimmerby och den gemensamma regionen i norra Småland.

Bakgrunden till förändringarna är att man ser möjlighet att skapa synergier, både kommersiellt och redaktionellt. Anna Lindberg är övertygad om att kvalitén på produkterna kommer att bli bättre när titlarna samverkar.

– Vi kommer naturligtvis ha möjlighet att dela material mellan tidningarna och därmed stärka produkterna. Vår ambition är att läsarna ska få en stärkt lokal bevakning. Dessutom gör vi en tydlig digital satsning i Vimmerby vilket jag är övertygad om kommer att tas emot positivt.

– Sedan får man ha respekt för att prenumeranterna på Västerviks-Posten kan ha åsikter om att deras tidning kommer att se lite annorlunda ut, men själva innehållet och de lokala nyheterna försvinner ju inte, snarare tvärtom. Sedan jobbar ju vi och hela branschen med ständiga förändringar hela tiden, och det är inte alltid enkelt men nödvändigt för att öka lönsamheten och säkra verksamheten långsiktigt.

Det var i januari i år som NTM-koncernen, som bland annat äger Östgöra Correspondenten, Norrköpings Tidningar och Västerviks-Tidningen, köpte Swepress tidningsrörelse. I verksamheten ingår i dag Vimmerby Tidning, Linköpings Tidning/Kinda-Posten, Västerviks-Posten, Västerviks Kommunextra, Astrid Lindgrens Småland, Smålands Näringsliv, Linköpings-Posten, LP Shopping, Norrköpings-Magazinet, Östergötlands Näringsliv och Åkeri & Transport.

Läs också

NTM köper Swepress

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev