Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NTM gör om rejält på Sörmlands Media

Publicerad: 18 Januari 2019, 11:17

Arbetsgivarens första bud är att 60 tjänster försvinner från Sörmlands Media när koncernens tre redaktioner slås ihop. Bolagets nya vd Jenny Hoflund-Bergvall poängterar att de största besparingarna sker på ekonomi, IT, privatmarknad, annonsproduktion, tryckeri och liknande uppgifter i bolaget som tas över av NTM:s huvudkontor i Norrköping. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

NTM

NTM tog över Sörmlands Media i slutet av december. Sen dess har Jenny Hoflund-Bergvall tagit över vd-skapet och två chefredaktörer fått gå. Sedan i tisdags pågår förhandlingar om en ny organisation.

Nu har arbetsgivaren första förslag lagts fram och i det föreslås att runt 60 tjänster, varav 20 journalister, försvinner, något Journalisten var först med att rapportera.

”Vi förstod att det skulle bli förändringar, men vi blev överraskade över sparpaketets storlek”, säger Tommy Kägo, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter till Journalisten.

Det som sker nu är att koncernledningen vill slå ihop tidningens tre redaktioner till en och centralisera övergripande funktioner, säger bolagets vd Jenny Hoflund-Bergvall. Hon poängterar dock att de största besparingarna sker på ekonomi, IT, privatmarknad, annonsproduktion, tryckeri och liknande uppgifter i bolaget som tas över av NTM:s huvudkontor i Norrköping.

– Vi förstår att det finns en oro bland personalen. Men vi kommer att organisera om arbetet på redaktionen och jobba på ett helt nytt sätt. Det vi ska fokusera på är lokal journalistik och lokal försäljning, säger hon

Jenny Hoflund-Bergvall säger att bolaget kommer att fortsätta ha fysisk närvaro i de tre utgivningsorterna även när den centrala redaktionen slagits ihop.

– Ingen ort är viktigare än den andra, säger hon.

Sörmlands Medias tidningar kommer att få tillgång till material via NTM och få tillbaka delar av TT-paketet som man tidigare sparat in på, säger Jenny Hoflund-Bergvall vidare.

– Vår förhoppning är att det här inte ska märkas ut mot läsaren. Snarare hoppas vi kunna leverera tjockare tidningar framöver och digitalt kommer vi få ett större försprång genom NTM:s utvecklingsavdelning.

Sörmlands Medias tre tidningar har hittills tryckts i Berliner-format. Det är de sista tre av landets tidningar som haft det formatet. Det kommer också i samband med omorganiseringen ändras och tidningarna ska framöver tryckas i tabloid.

– Den här omställningen är naturlig och något som många mediehus gjort tidigare. Vi är helt övertygade om att när vi gått ur det här så kommer vi stå starkare att möta framtiden med hjälp av NTM som ägare, säger Jenny Hoflund-Bergvall.

Tidigare har Jenny Hoflund-Bergvall fått kritik från fackklubben vid Södermanlands Nyheter för att hon ska ha föregripit förhandlingen i en radiointervju. Hon menar att det är felaktigt. Det svar hon gett är att hon svarat jakande på frågan om nedskärningar kommer att ske, ett uppgift som hon menar redan var känd.

UPPDATERING: Artikeln har uppdaterats efter att intervju med Sörmlands Medias vd Jenny Hoflund-Bergvall tillkommit.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

NTM

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.