Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

NT tar ton mot trollen

Norrköpings Tidningar skärper tonen mot näthatare. Chefredaktör Anders Nilsson berättar varför.

Publicerad: 23 September 2015, 06:38

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Norrköpings Tidningar

I snart 257 år har Norrköpings Tidningar förmedlat nyheter och varit ett nav för åsikter. Först enbart i tidningen. På senare år även i bloggar och kommentarsfält på nt.se och vår mobilsajt. Det ska vi fortsätta med. Men från och med denna vecka kommer vi att bli mycket tuffare mot dem som regelbundet förstör debatter och ägnar sig åt övertramp i våra kommentarsfält. Dem som inte respekterar våra regler för läsarkommentarer kommer att stängas av.

Idag kan alla som registrerat ett konto på vår webb- och mobilsajt kommentera publicerade artiklar. Det tycker vi är jättebra. Det är också bra att det finns många olika åsikter och att frågor debatteras ur olika synvinklar.

Tyvärr respekteras inte detta av alla. En del debattörer byter ämne eller ägnar sig åt personangrepp mot andra debattörer istället för att diskutera själva artikeln. Några bryter också konsekvent mot våra regler genom att hetsa, diskriminera och kränka personer eller olika grupper i samhället. Det är inte okej. Det går inte att skriva vad som helst på nätet. Precis som att du inte får säga vad som helst till en person du träffar på gatan. Det finns lagar som reglerar det här i Sverige. Det är dem vi måste följa.

Några tycks tro att det är förbjudet att diskutera invandringspolitiken. Så är det självfallet inte. På NT har vi återkommande insändare och debattartiklar i detta ämne. Vi har på senare tid haft flera ledarartiklar i ämnet som uppmärksammats stort i Sverige. I kommentarsfälten har en övervägande del av alla debatter handlat om just invandringen.

Men det är skillnad mellan dem som vill debattera och dem som bara är ute efter att hata, de så kallade rasistiska nättrollen. Trollen är inte ute efter debatt. De vill bara misskreditera alla som inte har samma hudfärg som sin egen. De vill dra alla invandrare över en kam och kalla dem kriminella. De vill inte ens erkänna att treårige Alan Kurdi, som låg uppspolad på stranden i Turkiet, verkligen hade drunknat. Den typen av odemokratiska krafter tillför inget på nt.se.

Problemet med nättroll finns hos alla mediehus i Sverige. En del har valt att ta bort kommentarsfunktionen helt och hållet. Andra har bara debatt på några få artiklar om dagen. På NT vill vi fortfarande att alla ska ha möjlighet att kommentera det som publiceras. Därför behåller vi kommentarerna som de är men kommer att vara tuffare mot dem som inte debatterar på ett seriöst och konstruktivt sätt. Syftet är inte att inskränka debatten, snarare att få till en bredare och bättre debatt.

Anders Nilsson, chefredaktör

Denna text har först publicerats på NT.se.

mvredaktion

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Norrköpings Tidningar

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.